05:09 19 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Gaz

  Austriecii vor să scoată gaze din Marea Neagră, dar ne pun condiții

  © Sputnik / Павел Паламарчук
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  46502

  Grupul OMV vrea să investească 1 mld. euro în extracția gazelor din Marea Neagră, dar "are nevoie de un cadru serios cu privire la taxe şi redevenţe".

  BUCUREȘTI, 7 sep — Sputnik, Daniel George Nistor. Austriecii de la OMV sunt încrezători că în lunile următoare România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul său de explorare din Marea Neagră.

  În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 miliarde de metri cubi.

  OMV are nevoie de un cadru serios cu privire la taxe şi redevenţe înainte de a da aprobarea finală pentru o astfel de investiţie majoră, a anunțat directorul responsabil pentru operaţiunile de upstream ale grupului, Johann Pleininger.

  "Ar fi vorba de o investiţie de 1 miliard de euro", a subliniat Pleininger, într-un interviu acordat Reuters, potrivit Agerpres

  Aceasta a mai spus că OMV are nevoie de asemenea de o garanţie că va putea exporta surplusul de gaze naturale.

  Spre deosebire de alte ţări din regiune, România depinde foarte puţin de importurile de energie. Mai puţin de 10% din necesarul de gaze naturale al României este importat din Rusia, iar restul este produs local, în principal de Romgaz şi Petrom.

  "Am încredere că Guvernul României va face o propunere rezonabilă care va fi acceptată de industrie", a spus Johann Pleininger, adăugând că se aşteaptă la o decizie în acest sens la toamnă.

  Decizia de investiţii a OMV este aşteptată "fie în acest an sau în primul trimestru al anului următor", a spus Johann Pleininger.

  Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

  În luna iulie, Parlamentul a adoptat Legea offshore, care stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore.

  Tematic

  Marea arde și Iohannis se piaptănă. Cum vrea să împiedice Legea offshore
  Legea offshore. "Ticăloșie, am fost vânduți pentru 65% din cât ni se cuvine"
  Legea offshore: Ce câștigă statul și cum sunt protejați muncitorii români
  "Spioana română" din Rusia și Bătălia pe "legea Offshore" din România
  Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz
  Decizie surpriză a PSD: în locul lui Tudose - fost inginer OMV Petrom
  Rușii vor produce conducte pentru OMV Petrom din România
  OMV mai aproape de Gazprom
  Tagurile:
  gaz natural, Legea offshore, ExxonMobil, OMV, Johann Pleininger, Marea Neagră


  Știrile Zilei