00:54 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  117 0 0

  Anul trecut încă mai era în insolvență, astăzi este suspectată de abuz de poziție dominantă pe piața energiei.

  BUCUREȘTI, 11 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Consiliul Concurenţei (CC) a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piața producerii şi comercializării de energie electrică din România.

  Consiliul Concurenţei "are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)", se arată într-un comunicat al CC. 

  Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică, respectiv principala piaţă spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare). Preţul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preţ de referinţă în domeniul energiei electrice.

  Piaţa de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a sistemului energetic naţional.

  La rândul lor, oficialii Hidroelectrica declară că au luat act "cu surprindere de suspiciunile exprimate în spațiul public de Consiliul Concurenței în legătură cu modul de acțiune al societății pe piață producerii și comercializării de energie electrică din România".

  Ei spun că privesc "cu îngrijorare" faptul că, "la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunțate".

  "Subliniem și cu această ocazie că strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționează cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evita, pe cât posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicată", se arată într-un comunicat al producătorului de energie.

  Poziția dominantă presupune, în definiția dată de Comisia Europeană, că "o întreprindere care deține o cota importantă dintr-o anumită piață să se comporte în sensul îngrădirii concurenței pe acea piață. De asemenea, poziția dominantă este considerată comportament anticoncurențial atunci când întreprinderea se folosește de poziția să în mod abuziv pentru a elimina concurență".

  Șefii companiei energetice afirmă că "Hidroelectrica nu se găsește într-o astfel de situație" și că "fluctuațiile de preț de pe piețe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă".

  Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Compania are circa 3.300 de angajați și a realizat anul trecut un profit net de 1,36 miliarde de lei la afaceri de 3,25 miliarde de lei. A ieșit din insolvență, după o perioadă de cinci ani, în aprilie 2017.

  A primit, în ultimii doi ani, titulatura de "cea mai valoroasă companie românească", potrivit site-ului propriu

  Capitalul social al Hidroelectrica S.A. este deținut de statul român prin Ministerul Energiei în proporție de 80% și de Fondul Proprietatea în proporție de 20%.

  Tematic

  Moldova pune temelia fazei efective de interconectare electrică cu România
  Țara care va interzice mașinile pe gaz, în favoarea vehiculelor electrice
  Criză fără precedent: România limitează consumul de energie electrică
  Tagurile:
  abuz de poziţie dominantă, investigație, Hidroelectrica SA, Consiliul Concurenţei, România


  Știrile Zilei