11:24 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Cale ferată

  Strategie la CFR: dăm afară 5.000 de angajați și trenul va fugi ca bicicleta

  © Sputnik / Sergei Venyavskii
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  1687 0 0

  Guvernanții au găsit soluția la problemele din CFR: concediază 5.000 de salariați și măresc viteza pentru trenurile de marfă până la nivel de bicicletă.

  BUCUREȘTI, 11 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Strategia Ministerului Transportului şi a CFR pentru infrastructura feroviară pe anii 2018-2022 poate fi rezumată astfel: prin investiţiile pe care statul doreşte să le facă, viteza trenurilor de marfă va creşte de la 20 km/h la 30 km/h pe magistralele principale. Pe cele secundare, conform mecanicilor de locomotivă, se circulă pe anumite porţiuni cu o viteză cuprinsă între 5 şi 10 km/h.

  Cei care fac trenul să meargă sunt total nemulțumiți de planurile guvernanților.

  "Această strategie este o dezamăgire", a declarat Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, citat de Bursa.ro

  El spune că la concurența cu transportatorii rutieri, "viteza este prima care contează, pentru că ea ne dă în primul rând oferta financiară".

  "Nu cred că este irelevant cum ducem mărfurile din punctul A în punctul B pe o distanţă de 200 km, dacă le duc într-o zi sau în trei săptămâni. În această strategie nu este prevăzut niciun leu pentru următorii patru ani. De aceea, solicităm ca documentul să fie refăcut în totalitate", a menționat Măntescu.

  Sindicaliştii arată că în Uniunea Europeană trenurile de marfă circulă pe calea ferată cu viteze cuprinse între 70 şi 90 km/h, deci pot rivaliza cu autocamioanele. Dacă abia vor ajunge la 30 km/h, transportatorii feroviari din România nu au cum să fie competitive în această piață.

  Pe de altă parte, infrastructura se află într-o situație dramatică. De exemplu, 5.000 din cele peste 17.000 de poduri și podețe au depășit termenul de scadență privind modernizarea, astfel că pe ele se poate circula acum cu o viteză de numai 5 km/h.

  "Pe ritmul actual de finanţare, dacă nu s-ar aproba o strategie clară, pentru repararea şi modernizarea tuturor obiectivelor ar trebui să treacă 100 de ani", a menţionat Dorin Mitan, reprezentant al CFR.

  Una din măsurile prevăzute în strategia Ministerului vizează ca până în 2022, numărul de angajați din cadrul celor trei companii feroviare de stat — călători, marfă și infrastructură — să scadă cu 5.000, deci după ce merge prost, guvernanții mai vor să și dea oameni afară, afectând astfel resursa umană.

  Tematic

  "Prostia guvernanților!". Studenții merg gratis cu trenul, CFR pierde enorm
  Polițiștii fac percheziții la CFR Călători și Revizia Grivița
  Directori şi şefi de departamente din cadrul CFR, trimişi acasă definitiv!
  Tagurile:
  concedieri, Strategia, CFR, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei