07:52 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Petre Daea

  Daea: "Da, oamenii vor avea voie să mai crească porci în gospodării"

  © Photo: Facebook / Petre Daea
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  16901

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o serie de declarații pentru a lămuri temerile crescătorilor de porci, afectați de virusul pestei porcine africane (PPA).

  BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. În ultimul timp au fost vehiculate informații potrivit cărora există pericolul ca despăgubirile pentru animalele sacrificate să nu fie acordate în întregime și totodată să apară o lege care să interzică suinele în gospodării, acestea urmând să fie crescute numai în ferme specializate.

  "Fiecare om va primi bani. Dacă porcii nu au fost crotaliaţi, se crotaliază acum. De aceea am modificat HG 1214, lucrând noaptea cu toţi specialiştii, pentru a face acest lucru ca să putem linişti populaţia, să înţeleagă oamenii că boala o suportă statul, nu ei. Îi despăgubim pe toţi, pentru că este firesc să facem acest lucru. Am făcut acte normative în acest sens", a spus Petrea Daea, la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

  "A doua veste bună" pe care a a dus-o ministrul este că "nu dezarmăm".

  El a afirmat că "după o moarte mai vine şi o naştere" și a încercat să liniștească populația rurală.

  "De asemenea, cel mai important lucru pe care trebuie să îl spunem oamenilor este că nu va pieri creşterea porcului în gospodării. Sigur, trebuie reguli sanitar-veterinare şi trebuie respectate, ca să putem să prevenim. Prevenţia înseamnă ca tu, ca şi crescător, să iei aceste măsuri", a explicat Daea.

  El a subliniat că pentru crescătorii care nu au porcii din gospodării crotaliaţi la momentul sacrificării operaţiunea de crotaliere se face imediat, pe loc, şi se introduce în evidenţă.

  "Pentru a nu îngreuna situaţia aceasta de plată, pentru ei am modificat anexa nr. 3, pentru a face pe fiecare gospodărie în parte. Fiecare animal are numărul de crotalie, trebuie să cunoaştem exact evidenţa… şi categoric da, oamenii vor avea voie să mai crească porci în gospodării", a explicat Daea.

  Întrebat dacă există vreun temei legal pentru a ucide porcii care nu sunt bolnavi, ministrul a răspuns că aceasta este o hotărâre luată de comitetul local pentru combaterea bolilor din zonele respective.

  "Regula pe care trebuie să o aplicăm în România este dispoziţia medicului veterinar pe baza planului de contingenţă pe care îl avem ca manual de lucru, pe care l-am autorizat prin Hotărâre de Guvern şi care este instrumentul de lucru la nivelul Uniunii Europene şi în toate ţările", a răspuns şeful de la Agricultură.

  "Medicul veterinar este cel care decide, observă ce este în focare, analizează dinamica acestei boli şi decide în consecinţă. Medicul veterinar este Dumnezeul bolii. El trebuie ascultat", a precizat ministrul.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Lege! Țăranii NU vor mai primi despăgubiri pentru porcii uciși decât…
  Autorităţile lasă ţăranii fără porc de Crăciun, deşi nu ştiu dacă e bolnav. Abuz sau...?
  Infern la o fermă de porci din Brăila: PPA, eutanasiere, incendiu. Concurs de împrejurări?
  Masacrul porcilor: "Mă uit în ochii țăranului cu lacrimi în ochi, şi eu şi el"
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Este oficial! Cât de gravă este situaţia în România din cauza pestei porcine!
  Tagurile:
  gospodării, pesta porcină, vești bune, măsuri, Petre Daea, România


  Știrile Zilei