10:46 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Fermă abandonată

  Băncile din România pun piciorul pe gâtul fermierilor - acuzate că nu dau credite

  © Sputnik / Nicu Goncear
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  14701

  Oamenii spun că instituţiile nu îi mai finanţează de teama falimentului, iar angajaţii de la ferme se gândesc să plece, înainte ca afacerile să se închidă peste ei.

  BUCUREŞTI, 14 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Dacă despre efectele directe ale pestei porcine africane s-a discutat intens în ultimele luni, nu acelaşi lucru se poate spune despre ce se întâmplă cu fermierii şi producătorii care lucrează în zonele în care pesta porcină nu a fost încă identificată.

  Oamenilor le este teamă şi spun că se tem de prefectură, de ANSVSA. Mai mult, li se transmite să stea liniştiţi, să nu se pună rău cu autorităţile.

  „Să nu ne punem rău cu autorităţile şi să murim", a explicat un fermier pentru libertatea.ro, sub protecţia anonimatului.

  Problema lor cea mai mare, spun fermierii și producătorii, este că băncile le refuză creditarea. Bancherii sunt convinși că pesta va veni și peste acești fermieri și consideră că investițiile în aceste afaceri sunt pierzătoare.

  „Sunt bănci care au primit comunicate interne, nu mai finanțează nici o fermă de porci. Au notă internă", spun fermierii.

  Un fermier este într-o situaţie extrem de gravă. Şi anume, are credite de sute de mii de euro, bani cu care şi-a dotat carmangeria. Acum, banca îl refuză.

  Un antreprenor spune că fermierii care au animalele afectate vor vedea cum le moara afacerea din cauza bolii, în timp ce restul, din pricina falimentului.

  „Nu vrea nimeni să se atingă de noi. Nici nevastă-mea nu mai are încredere în mine, darămite străinii", a explicat acesta.

  Problemele au ajuns şi la urechile angajaţilor, care se gândesc să plece înainte ca afacerile să se închidă peste ei.

  Băncile nu răspund întrebării privind refuzul finaţării fermierilor. Cel mult, preferă să spună că acest sector nu este în atenţia lor.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Autorităţile lasă ţăranii fără porc de Crăciun, deşi nu ştiu dacă e bolnav. Abuz sau...?
  Pesta face să înflorească afacerile „la negru" - carne ieftină de pe net
  Infern la o fermă de porci din Brăila: PPA, eutanasiere, incendiu. Concurs de împrejurări?
  Peste 50.000 de porci sănătoşi - ucişi cu încălcarea legii
  Este oficial! Cât de gravă este situaţia în România din cauza pestei porcine!
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Tagurile:
  creditare, refuz, fermieri, pesta porcină, bănci, România


  Știrile Zilei