10:31 22 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.09
  • UAH0.63
    Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă

    E sigur! Dăncilă a făcut anunțul așteptat de peste 5 milioane de români

    © Photo: Guvernul României
    Economie
    Sa primesc un link scurt
    54250

    Noua lege a pensiilor, cu majorări care vor învinge inflația, va intra curând în vigoare, a anunțat Viorica Dăncilă.

    BUCUREȘTI, 1 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Executivul are în pregătire o decizie de mărire a pensiilor.

    "Pensiile s-au majorat în trei etape, ultima începând cu 1 iulie anul acesta, iar în perioada imediat următoare vom promova un nou proiect al legii pensiilor, menit să continue majorările veniturilor persoanelor în vârstă, pentru a le oferi o viață mai bună", a declarat premierul Viorica Dăncilă luni, 1 octombrie, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

    Dăncilă a spus că "datorăm recunoștință și respect" persoanelor vârstnice, care "au avut un rol esențial în definirea României de astăzi și continuă să aibă un cuvânt greu de spus în transformările României de mâine".

    Premierul consideră că societatea românească "are nevoie astăzi, mai mult ca oricând", de înțelepciunea, cumpătarea și generozitatea părinților și bunicilor noștri.

    "Părinții noștri au construit cu răbdare, pricepere și loialitate România Centenară. Ne-au arătat drumul corect către un viitor mai bun, mai prosper, ne-au învățat să ne ajutăm semenii, să ne iubim țara, să ne apărăm interesele naționale, să rămânem loiali tradițiilor și valorilor morale", a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului.

    Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Legea pensiilor va intra săptămâna viitoare în avizare interministerială şi, în maximum două săptămâni, ar putea fi adoptată în Guvern şi apoi trimisă în Parlament.

    Vasilescu a menţionat că nu are încă cifrele finale privind impactul, dar bugetul asigurărilor este dublu faţă de cel de anul trecut, deoarece numai punctul de pensie se dublează şi "automat şi impactul este pe măsură", în sensul că s-a pornit de la 871 lei punctul de pensie "atunci când am venit la guvernare" şi va trebui până în anul 2020 să ajungă la 1.775 lei.

    "Două dintre variantele noastre sunt deja cunoscute. Una este prevederea care există deja în legislaţia actuală, adică inflaţie plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Cealaltă variantă deja a fost expusă la Neptun, după CEX, când s-a cerut să se ia în considerare şi inflaţia plus 2%. Adică, dacă avem inflaţie anul acesta de 5%, se adaugă 5% la pensie, plus încă 2%, în total 7%", a explicat ministrul Muncii

    Numărul pensionarilor din România se ridică la 5,2 milioane de persoane, iar pensia medie este de 1.122 de lei, potrivit celor mai recente date oficiale.

    În ce privește persoanele în vârstă de 65 de ani și peste, la 1 ianuarie 2018, numărul acestora era de 3.559.957 reprezentând 18% din populația rezidentă a țării (19.523.621), a comunicat luni Institutul Național de Statistică (INS)

    Dintre vârstnicii existenți bărbații însumau 1.433.412 (15% din totalul bărbaților rezidenți în România de 9.543.228 persoane), iar femeile 2.117.495 (21% din totalul femeilor rezidente în România de 9.980.393 persoane).

    Tematic

    A uitat? Acuzat la vremea lui, Cioloș o lovește fix la fel pe Dăncilă
    Iohannis, capabil de orice ca să dărâme Guvernul Dăncilă
    I-a întrecut pe toți: Dăncilă, cel mai bun premier de după 1989 la acest capitol
    Dăncilă dă bani asistaților social, dar și marilor firme. Să comparăm...
    Viorica Dăncilă ia o decizie care va bucura toți românii. Mai mulți bani!
    Haz de (ne)caz: Glume pe net după ce Dăncilă a ratat întâlnirea cu Junker
    Românii în vremea lui Dăncilă - premier. Trăim altfel decât vor ei să credem
    Tagurile:
    Pensii, Viorica Dăncilă
    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei