07:56 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Sidex Galați

  Combinatul de la Galați a fost vândut. Cine este noul proprietar

  © AP Photo / Rompres
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  112310

  Combinatul siderurgic de la Galați a fost vândut, noul proprietar fiind tot un indian, Sanjeev Gupta, considerat unul dintre cei mai ambițioși industriași din lume.

  BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Lakshmi Mittal nu mai este patronul combinatului de la Galați (fostul Sidex).

  ArcelorMittal a vândut unitatea siderurgică de la Galaţi, la pachet cu ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) şi ArcelorMittal Piombino (Italia), potrivit unui comunicat al grupului siderugic, citat de Economica.net

  Cumpărătorul este firma metalurgică Liberty House Group, fondată în 1992 de Sanjeev Gupta, în Regatul Unit al Marii Britanii. Compania are sediul central la Londra și filiale în Hong Kong, Singapore şi Dubai.

  Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții din Marea Britanie între 2013 și 2017. Compania comercializează metalele feroase și neferoase şi activează şi pe piaţa de reciclare a metalelor, producția de oțel și aluminiu.

  Când magnatul indian Lakshmi Mittal, fostul proprietar, a anunțat că intenționează să cumpere oțelăria Ilva din Italia, Comisia Europeană i-a cerut să renunțe la combinatul siderurgic de la Galați, precum și la unitățile de la Skopje (Macedonia), Ostrava (Republica Cehă), Dudelange (Luxemburg), Flemalle și Liege (Belgia). Impunerea avea ca scop evitarea poziției de monopol pe piață.

  ArcelorMittal a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind masiv în modernizare şi tehnologii ecologice.

  Combinatul de la Galați are o istorie îndelungată.

  Pe vremea comunismului, unitatea exporta produse din oțel pe toate meridianele Globului, iar în 1989 număra deja 50.000 de angajați.

  După 1990, combinatul siderurgic de la Galați a devenit societatea comercială Sidex, deținută de stat

  În 2001 combinatul siderurgic a fost cumpărat de compania LNM Holdings NV, pentru 70 milioane de dolari (prețul pachetului de acțiuni), angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari.

  Din 2004 a devenit parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat Internațional, iar în 2006, după fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.

  Tematic

  Fabrica producătoare de hârtie pe care a scris și Eminescu, vândută la bucată
  Cum China transformă Africa într-o „nouă fabrică a lumii”
  După scandalul lactatelor, vezi ce au descoperit polițiștii la o fabrică de mezeluri
  Nemții lichidează o fabrică din România, după ce au refuzat s-o vândă românilor
  Tragic: se închide ultima fabrică românească de zahăr (VIDEO)
  Cum afli dacă un produs din supermarket este sigur fabricat în România
  Ruleta capitalismului. Un scandal de corupție ar putea salva Sidex Galați
  Colac de salvare pentru Sidex Galați. Obligații impuse indianului Mittal
  Combinatul Galați, în prag de prăbușire după 60 de ani de foc, oțel și sudoare
  Două cutremure în zona Vrancei și Galați, azi dimineața
  Ploile au făcut prăpăd în România. La Galați circulația feroviară e blocată
  Un hectar de pământ costă 30000 euro în Galați. Motivul: culturile de castraveți
  Tagurile:
  Liberty House Group, Sanjeev Gupta, Lakshmi Mittal, Galați


  Știrile Zilei