01:17 16 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Cerștoare

  Adevărul năucitor despre 2 milioane de români. Lumea îi invidiază, dar ei…

  © Sputnik / Valeriy Melnikov
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  15610

  Multă lume îi invidiază, pe motiv că muncesc "când vor și unde vor", dar realitatea despre această categorie profesională este năucitoare.

  BUCUREȘTI, 15 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. În România, 64% dintre persoanele ocupate pe cont propriu, cu vârstă de peste 18 ani, sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, arată un studiu Eurostat.

  Aproximativ 2,1 milioane de persoane desfăşoară activităţi pe cont propriu, fie că sunt liber profesionişti (artişti, interpreţi traducători), întreprinzători independenţi (vânzători ambulanţi, cărăuşi, taximetrişti particulari), zilieri ocazionali sau agricultori, conform datelor Confederaţiei Naţionale Sindicale — CNS Cartel Alfa.

  Dintre aceştia, mai puţin de jumătate sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate şi pensii. De asemenea, aceşti lucrători nu au protecţie în caz de accidente sau dreptul la concedii medicale, la şomaj şi la pensie.

  Aceste meserii sunt considerate "independente", dar avem de-a face cu o falsă independență, atât timp cât cei care le presetază se confruntă cu probleme grave, generate de veniturile reduse și lipsa siguranței zilei de mâine.

  Guvernul trebuie să ia măsuri "pentru combaterea eficientă a muncii fals-independente şi să asigure accesul tuturor lucrătorilor la protecţia socială", afirmă reprezentanţii CNS Cartel Alfa, într-un comunicat remis luni și citat de Bursa.ro

  Sărăcia afectează în România largi categorii de populație, aici intrând și cetățeni care au serviciu, merg la muncă în fiecare zi.

  Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea în sărăcie s-a dublat în unele state membre ale Uniunii Europene, în România nivelul acestui venit crescând de la 14 dolari la 19 dolari, a anunțat recent Banca Mondială

  De această sumă are nevoie un om pentru a duce un trai decent la actualele preșuri ale produselor și serviciilor de pe piață, "traiul decent" reprezentând coșul de cumpărături considerat strictul necesar.

  Dar românul cu venituri medii dispune de numai 13 dolari pe zi, arată o cercetare efectuată de Institutul Național de Statistică (INS).

  În această situație, putem spune că lucrătorii care derulează activități pe cont propriu reprezintă numai o parte din cei afectați zilnic de nevoi materiale.

  Tematic

  Sărăcia lovește România. Guvernul, de 10 ori mai optimist decât americanii
  România nu vrea să iasă din sărăcie? De ce nu îşi valorifică uriaşele resurse?
  În timp ce economia duduie, iată câți români trăiesc în sărăcie extremă
  Sărăcia alungă copiii de la sate din şcoli - raport alarmant
  S-a terminat: țările bogate nu mai vor să fie solidare cu țările pe care le-au sărăcit
  "Cei mai buni absolvenți fug de școală ca de sărăcie” - Ioan Aurel Pop
  Turcan: Guvernul Dăncilă a aruncat 350.000 de români sub pragul sărăciei
  Sărăcia are viză de reşedinţă în Europa de Est. Aflaţi în ce ţară e greu de tot
  Tagurile:
  Eurostat, sărăcie, Confederaţia Sindicală Cartel Alfa, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei