21:05 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  Livezi, agricultură

  Zona din România unde hectarul costă 60.000 de euro. O spune Daea

  © Sputnik / Виталий Тимкив
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  196 0 0

  Un hectar de teren agricol din România poate fi cumpărat cu 2.000 de euro, dar există și zone unde prețurile sunt de-a dreptul exorbitante.

  BUCUREȘTI, 17 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. Acest fapt este confirmat nu de un agent imobiliar care vrea un comision cât mai mare și umflă prețul cât poate de mult, ci chiar de cel mai înalt oficial al Guvernului pe acest domeniu.

  "60.000 de euro hectarul! Duceţi-vă la Matca, în județul Galaţi, să vedeţi că atât este! Este cel mai mare bazin legumicol. Este zonă recunoscută la nivelul țării", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la TVR 1, conform Agroinfo.ro

  "Dacă intri în Matca vezi casele acoperite de luciul solariilor şi al serelor. Acolo, în fiecare zi, rețineți, câte 4-5 tiruri de legume pleacă în afară, în Lituania, Estonia, Polonia. Se produc legume pentru alţii. La Peretu, aici, lângă Roşiorii de Vede, se iau cartofii şi se exportă în Polonia", a precizat Daea.

  El a promis, în urmă cu câteva luni, că va prezenta date, cifre privind o problemă care interesează foarte multă lume – cât din pământul românesc este deținut de străini.

  Chestionat pe acest subiect, ministrul a spus că își va respecta promisiunea, dar încă nu are o situație exactă.

  "Am date la această oră, care e firma, situația pe care au prezentat-o. Cu minus mult!  Dar lăsaţi-mă să aduc date exacte! Eu nu mă joc cu cifrele, eu nu mă joc cu vorbele. Le voi da exact şi cât de curând", a spus Daea.

  Un studiu comandat anul trecut de parlamentarii europeni arată că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României, după cum ne-a informat Economica.net

  Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, bănci şi companii de asigurări. Efectele sunt negative atât asupra forţei de muncă, cât şi asupra mediului înconjurător.

  Studiul, realizat de către Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, atrage atenţia asupra fenomenului de "acaparare" a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetăţeni străini din afara Uniunii Europene.

  Concluziile acestei cercetări au fost contestate, pe motiv că specialiștii CE nu pot avea date certe, atât timp cât aceste date nu există la autoritățile de profil din țările respective.

  Ce putem spune cu siguranță este că dacă terenurile scumpe din România vor fi scoase la vânzare, cumpărătorii străini vor avea mai multe șanse de a le achiziționa, pentru că dispun de mai mulți bani.

  Tematic

  Industria de îngrăşăminte chimice a României - la pământ, importuri uriaşe anual
  Tagurile:
  Vânzare pământ, Pământ, hectar


  Știrile Zilei