19:38 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  Criza financiară

  Semnele care ne arată că vine o nouă criză. Planeta geme de datorii

  © AP Photo / Richard Drew
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  84910

  Datoria totală la nivel planetar, de trei ori mai mare decât Produsul Intern Brut global, și ultimele evoluții de pe Wall Street, prevestesc o nouă criză mondială.

  BUCUREȘTI, 17 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. Un semnal de alarmă a fost tras de un politician controversat, omul care a scos din insolvență "cea mai valoroasă companie românească", dar care a suferit și o pedepasă de închisoare cu suspendare.

  "De la marea criză din 1929, crizele globale s-au succedat după un anumit algoritm confirmat şi statistic. După un ciclu de creştere economică de şapte până la zece ani, urma o criză între doi până la cinci ani. Această succesiune creştere-scădere economică se repetă de mii de ani", a arătat declarat deputatul independent Remus Borza, citat de Agerpres

  Astfel, consideră acesta, o nouă criză va veni cu siguranţă, întrucât există mai multe indicii care arată că s-a încheiat ciclul de creştere economică.

  "Toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA. Anul acesta, am avut trei avertizori care anunţau încheierea unui ciclu de creştere economică şi prevesteau recesiunea", a spus Borza.

  "Corecţiile de pe bursa americană din ianuarie, februarie şi săptămâna trecută nu sunt deloc întâmplătoare. Toţi cei trei indici bursieri de pe Wall Street, Nasdaq, S&P şi Dow Jones, în ultima săptămână, s-au depreciat cu peste 10%, alimentând speculaţiile că nu sunt simple corecţii şi că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe. Economia globală e un mare balon de săpun, care, în curând, se va sparge. PIB-ul tuturor ţărilor lumii este de 85.000 miliarde dolari", a mai deputatul.

  Majoritatea țărilor, supraîndatorate

  Conform FMI, datoria globală este de 164.000 miliarde dolari, iar, potrivit Institute of International Finance (IIF), totatul datoriei publice şi private, la nivel global, este de 247.000 miliarde dolari, reprezentând 318% din PIB-ul global.

  "Majoritatea ţărilor lumii, chiar şi cele dezvoltate sunt supraîndatorate. În lume sunt în circulaţie titluri de valoare de peste 300.000 miliarde dolari, care de mult nu mai au nicio acoperire în aur sau valute. Tendinţele inflaţioniste cu care se confruntă şi România, creşterea dobânzilor - Rezerva Federală a SUA, crescând dobânda de referinţă la 2,25%, cu intenţia de a o majora la 3,5% până în 2020 - sunt elemente care vor alimenta criza de lichiditate", a continuat Borza.

  Salvatorul condamnat

  Remus Borza este un personaj controversat. Ca administrator judiciar la Hidroelectrica, a reușit să scoată din insolvență producătorul de energie. Dar întrucât casa lui de avocatură a reprezentat compania în dosarele din instanţă, judecătorii au decis că acest fapt reprezintă conflict de interese, astfel că l-au sancționat cu 3 ani de închisoare cu suspendare.

  Pe baza rezultatelor obținute, Hidroelectrica a primit anul trecut premiul pentru "cea mai valoroasă companie românească", acordat de ziarul Bursa în colaborare cu Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci de la Camera Deputaților.

  Deși a fost ales deputat pe listele ALDE, la moțiunea de cenzură prin care a fost demis Executivul Grindeanu a votat împotrivă (susținând menținerea Guvernului), iar ulterior președintele partidului său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că Borza i-ar fi spus că premierul Sorin Grindeanu i-ar fi promis un post de ministru.

  Tematic

  Trump: Vreți impeachment? Veți culege o criză economică!
  Știrea zilei: Trump, mutare care poate arunca lumea într-o criză uriașă
  Fost şef al Băncii Centrale Europene avertizează: O nouă criză financiară globală!
  JPMorgan prezice anul când va izbucni următoarea criză financiară
  Știrea nopții: Teodorovici, sincer despre o nouă criză financiară în România
  Se anunță o nouă criză! Cine este în spatele amenințării generale și a panicii mondiale
  Tagurile:
  Criza financiara, FMI, Globalizare


  Știrile Zilei