00:40 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  A wallet

  Venezuela renunță la dolar. Care sunt avantajele trecerii la euro sau yuan?

  © Sputnik / Vladimir Sergeev
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  41590

  Economistul venezuelean Raul Penaloza explică pentru Sputnik de ce țara sa a renunţat la utilizarea dolarului și vorbeşte despre avantajele acestei măsuri pentru economia națională.

  BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik, Doina Crainic. Venezuela a renunțat la dolar în comerțul său internațional în favoarea monedei euro și a yuanului, a declarat ministrul venezuelean al Industriei și Producției naționale Tareck El Aissami.

  Potrivit economistului venezuelian Raul Penaloza contactat de Sputnik, acesta constituie un răspuns la „atacurile” Washingtonului asupra economiei țării din America Latină.

  Măsura va fi benefică pentru antreprenorii și persoanele cu conturi străine afectate de blocarea operațiunilor, a precizat economistul.

  „Reorientarea către sistemul european sau asiatic trebuie să faciliteze comerțul și să aducă rezultate cât mai curând posibil”, a spus Penaloza.

  În același timp, măsura va conduce la reducerea dependenței tehnologice a Caracasului față de Washington și la slăbirea influenței SUA asupra întregii regiuni, a adăugat specialistul.

  Cu toate acestea, Venezuela trebuie să se aștepte la multe obstacole, a avertizat Penaloza. În primul rând, țara va trebui să pună capăt utilizării tuturor conturilor deschise în Statele Unite sau administrate prin Washington.

  „Majoritatea exportatorilor și importatorilor în Venezuela au conturi internaționale înregistrate în Statele Unite sau în țările lor satelit, inclusiv în Panama. Acest lucru va determina unele întârzieri până când toate companiile, publice sau private, se vor redirecționa către Europa sau Asia”, a explicat specialistul.

  Tematic

  UE vrea o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA. Subminarea dolarului
  Țări care renunță la dolarul american în favoarea monedelor naționale - fenomen inevitabil
  Rosoboronexport: Portofoliul comenzilor a crescut cu un miliard de dolari
  Statul care va împărți 511 milioane dolari cetățenilor săi
  Un trend istoric: dolarul va pierde 40% din valoarea sa față de euro
  Tagurile:
  economist, US Dollar, Venezuela
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei