09:43 21 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Șantier de construcții

  Un cunoscut politolog dezvăluie schema ce a distrus firmele româneşti de construcţii

  CC0 / Pixabay / Aviavlad
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  688100

  Gelu Vişan susţine că, în toată povestea cu fondurile europene, firmele româneşti nu câştigă mare lucru, comparativ cu cele străine, care vin cu „laptopul”.

  BUCUREŞTI, 3 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Dezbaterea provocată de europarlamentarul Corina Creţu referitoare la spitalele regionale şi la banii europeni scoate la iveală amănunte prea puţin sau deloc ştiute de români despre ce presupune finanţarea europeană.

  Politologul Gelu Vişan spune că pe proiectele mari de infrastructură banii de la UE vin cu tot cu firmele străine care să efectueze lucrările.

  Mai exact, UE aprobă un proiect, aprobă finanţarea, după care, spune Vişan, indică una din marile firme de construcţii din ţările UE care trebuie să câştige licitaţia.

  Cine încasează profitul?

  „După ce o câştigă, ei dau lucrarea în sub-antrepriză unei firme româneşti care să facă efectiv lucrările. Profitul firmei româneşti este undeva de maximum 5%, iar al firmei străine, care vine cu „laptopul”, cum îmi spunea un fost ministru al Transporturilor, este undeva de 15%. Firma românească aduce muncitorii, utilajele etc face efectiv munca, iar firma străină, de obicei multinaţională, ţine socotelile şi ia banii”, precizează Vişan, adăugând că preţul lucrării poate creşte, profitul rezultat din creştere mergând 100% către firma străină , executantul fiind pe profit zero, mulţumindu-se doar că are unde să lucreze.

  Pentru ca schema să meargă, nu trebuie să existe firme românești care să poată participa la licitație, motiv pentru care, atunci când eventual cresc, patronii sunt declarați corupți și băgați la pușcărie, iar firma falimentată. 

  Vişan spune că este cazul tuturor firmelor de construcţii româneşti care au fost distruse pe această schema şi că singurul care a încercat să reziste, dar a pierdut mii de locuri de muncă, utilaje a fost Dorinel Umbrărescu care are un singur păcat: face lucrările în avans şi la sfârşit dă contractantului ceva bani înapoi, ca urmare a unei economii făcute.

  Distrugerea firmelor româneşti cu anticorupţia

  Cum s-a realizat asta? Inventând lupta anticorupţie pentru a pune pe butuci firmele româneşti ce făceau concurenţă multinaţionalelor.

  “Lupta Anticorupție a fost inventată Pentru a Distruge Capitalul Românesc în Formare și ca banii europeni să se întoarcă înapoi la ei”, a explicat politologul, adăugând că este cel mai grav act de corupţie coordonat de Comisia Europeană, iar în ceea ce priveşte România, proporţiile sunt uriaşe, de zeci de miliarde de euro, iar dacă un om vorbeşte acela e băgat la puşcărie.

  Potrivit politologului, de aici a plecat scandalul cu spitalele: de la faptul că PSD-ul se pare că vrea să oprească această megaexcrocherie şi că asta e cheia la povestea cu spitalele regionale, unde Comisia Europeană a supraevaluat lucrarea de vreo trei ori, “ca să poată fura mai mult”.

  Pe de altă parte, Guvernul României a avut curajul să se opună, iar rolul Corinei Creţu este acela de a aranja ploile ca banii să ajungă la firmele străine, aşa cum a decis CE, “cea mai coruptă instituţie din Europa, de multe ori dovedită, dar nimeni nu o poate trage la răspundere”.

  Tematic

  Tot ce-i românesc trebuie să dispară – încă o celebră firmă, cumparată de străini
  România, țara unde afacerile străinilor cresc cel mai puternic. Cifre incredibile!
  România nu e interesantă? Uite cum ne invadează străinii
  Exclusiv: Fermierii români, dezavantajați în raport cu cetățenii străini
  Românii cu patalama, mai prost plătiți decât străinii necalificați
  Ai fi crezut? Cât dețin străinii din datoria guvernamentală a României
  Dragnea schimbă legea. Declarație tranșantă către investitorii străini


  Știrile Zilei