15:26 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  152221

  Organizația investitorilor francezi din România critică decizia Guvernului de a majora salariile, exact în ziua în care a fost adoptată măsura.

  BUCUREȘTI, 9 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care prevede modificarea Codului Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat.

  Investitorii francezi se declară împotriva măsurii, motivând că România se află la coada Uniunii Europene în ce privește productivitatea, dar fără să prezinte studii comparative cu nivelul de salarizare și productivitate din alte state membre.

  ”Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, şi Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii

  Una din modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă.

  Astfel, prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferenţiat pentru anumite categorii de salariaţi: pentru salariaţii care sunt încadraţi pe studii superioare, precum şi pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel, menționează comunicatul citat.

  Ce spun investitorii francezi

  Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) apreciază însă că modificările salariului minim în forma anunţată de Guvern pot afecta întreaga economie a ţării, prin creşterea costurilor cu forţa de muncă, reflectată într-un final în majorarea preţurilor.

  Aceste modificări, anunţate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea şi stabilitatea fiscală, arată un comunicat al CCIFER.

  De asemenea, majorarea salariului minim afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici şi mijlocii de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârşitul anului anterior. „Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să fie ajustată în noile condiţii, fără a fi corelată cu productivitatea muncii”, spune organizația investitorilor francezi, conform Mediafax

  Ei afirmă că în termeni de productivitate, România este la finalul listei printre ţările din Uniunea Europeană.

  Cum vor crește salariile

  Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat pe 20 octombrie propunerile de creştere a salariului minim.

  Astfel, salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește de la 1.900 la 2.080 lei pe lună, începând cu 1 noiembrie 2018.

  De asemenea, va fi introdus un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR).

  O altă propunere vizează creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

  Tematic

  Dăncilă, declarație de ultimă oră despre salarii. Se schimbă...
  Românul, mult mai "exploatat" decât neamțul sau francezul: adevărul despre salarii minime
  Huşanu: Dar nu mai pleacă nimeni din ţară din cauza salariilor, ci a condiţiilor de muncă
  Marile minciuni demontate – "românii nu sunt productivi, salariile umflă prețurile"
  Românii din Germania, veste bună: majorare importantă a salariului minim
  Români, vreți să crească salariul minim? Sondaj cu rezultate uluitoare
  Sunt credibile promisiunile oficialilor de mărire a salariilor profesorilor?
  Cinism guvernamental – bebeluşii rămân fără bani – sumele, la pensii şi salarii?
  Tagurile:
  francezi, salariu, Guvernului


  Știrile Zilei