09:03 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Imagine din trecut

  „Aveam acum hipermarketuri de stat, fabrici şi uzine cum le aveam în 1989 dacă...”

  © Photo: Facebook / Georgiana Arsene
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  54410

  Declaraţia vine de la Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române a Laptelui, care a vorbit despre scumpirea produselor lactate şi cauzele acesteia.

  BUCUREŞTI, 10 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Creşterea salariului minim, majorarea costurilor de transport, dar şi absenţa infrastructurii rutiere sunt factorii care duc la scumpiea acestor produse. Anunţul a fost făcut de Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui care a precizat că, în mediul privat, majorările salariale se fac în funcţie de performanţă şi a precizat că statul ar trebui să nu îşi mai bage nasul în economia privată.

  „Au demonstrat în 28 de ani că nu se pricep. Dacă se pricepeau, aveam acum hipermarketuri de stat, cu capital de stat, aveam fabrici şi uzine aşa cum le aveam în 1989.(...) Costurile noastre au crescut foarte mult, ceea ce înseamnă că produsele se vor scumpi”, a precizat Cojocaru, potrivit revistafermierului.ro.

  El nu poate spune cu cât se vor scumpi produsele lactate, fiindcă materiile prime s-au scumpit, indiferent că vorbim despre făină, lapte sau carne, costurile de transport au crescut, utilităţile şi taxele de asemenea şi că acum depinde de hipermarketuri cât le vor permite să intre în negociere pentru creştere, nu pentru coborâre.

  Potrivit lui Cojocaru, necesarul de lapte pentru industria procesatoare din România este de aproape un milion de tone pe an. Necesarul este asigurat de aproape 253.000 de vaci care trăiesc în exploataţii performante.

  Pe de altă parte, producătorii înregistraţi pe Ordinul 111, în jur de 450, în care intră şi zona tradiţională, procesează dublu cât industria, în jur de două milioane de tone, însă ei nu vând în hipermarketuri, „în comerţul civilizat”, de unde cumpără 60% din populaţie, mai ales cei din mediul urban.

  La momentul de faţă, în ţara noastră sunt 185 de fabrici de produse lactate autorizate sanitar veterinar pentru comerţ intracomunitar şi funcţionează 135, doar cele care au mai mult de cinci angajaţi.

  Tematic

  Românii rămân fără cea mai mare companie de lactate din țară
  Tagurile:
  Cauze, Scumpire, Lactate


  Știrile Zilei