04:41 20 August 2019
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.62
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.70
  Vaci

  Lege: Răufăcătorii din agricultură, până la 7 ani de închisoare sau 40.000 lei amendă

  © Sputnik / Рамиль Ситдиков
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  232 0 0

  O reglementare aflată pe masa de lucru a deputaților prevede ani grei de închisoare sau amenzi uriașe pentru răufăcătorii din agricultură.

  BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Camera Deputaților dezbate, în perioada 12 noiembrie – 14 noiembrie 2018, Legea zootehniei.

  Proiectul legii prevede pedepse aspre și amenzi usturătoare pentru crescătorii de animale, informează site-ul de specialitate Agroinfo.ro

  Conform actului normativ, falsificarea înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidenţe oficiale se pedepseşte cu închisoare de la unu la 6 ani.

  De asemenea, executarea de lucrări de manipulare genetică la animale, fără aprobarea autorităţii competente a statului în zootehnie şi introducerea pe teritoriul Românei de reproducători şi/sau material biologic fără autorizaţie conform legislaţiei în vigoare se pedepsesc cu închisoare de la 2 luni la 2 ani sau amendă penală.

  Utilizarea sumelor alocate pentru ameliorarea şi conservarea resurselor genetice animale în alte scopuri se pedepseşte cu închisoare de la unu la 7 ani.

  Potrivit aceluiași proiect al Legii zootehniei, constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, săvârşirea de către persoanele fizice sau juridice a următoarelor fapte: producerea de embrioni, material seminal, material biologic apicol, ouă de incubaţie pentru hibrizi comerciali şi ouă de viermi de mătase, în afara unităţilor specializate autorizate în acest scop; executarea neautorizată a transferului de embrioni sau a însămânţărilor artificiale; nerespectarea normelor şi instrucţiunilor tehnice privind efectuarea montei şi asigurarea numărului de reproducători masculi folosiţi în staţiuni de montă şi puncte de montă naturală; monta clandestină, care constă în folosirea reproducătorilor masculi neautorizaţi.

  Astfel de fapte sunt pedepsite cu amenzi cu amenzi de până la 10.000 de lei.

  O sancțiune foarte dură, amendă între 30.000 și 40.000 de lei, va fi aplicată pentru introducerea pe teritoriul României de material biologic apicol fără autorizație conform legislației în vigoare.

  Propunerea pentru Legea zootehniei a fost depusă în urmă cu 4 ani și respinsă pe 9 decembrie 2014 de Senatul României. Ulterior, propunerea a fost modificată aproape în întregime de Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților și pusă, în această săptămână, pe ordinea de zi pentru dezbatere în plenul Camerei Deputaților.

  Tematic

  Tranzacția anului: investitorii danezi preiau fermele de porci din România
  Elena Udrea, mesaj ferm pentru Tudorel Toader - cere prevederi curajoase şi ferme
  Patronul fermei cu 141.000 porci, atitudine dură - refuză sacrificarea lor
  Tagurile:
  Zootehnie, amendă, Agricultura


  Știrile Zilei