16:28 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  275981

  Datele oficiale pe primele nouă luni din 2018 "încep să dea dreptate" Guvernului României și în același timp să contrazică estimările Comisiei Europene.

  BUCUREȘTI, 14 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Creșterea economică anunțată recent este mai apropiată de previziunile de la București (optimiste) decât de cele de la Bruxelles (pesimiste).

  Ba mai mult, România înregistrează un record în trimestrul 3 al anului, după cum indică datele oficiale.

  Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 4,2%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, indică datele Institutului Național de Statistică (INS). 

  Acest rezultat conturează o "victorie" a Guvernului României în fața Executivului de la Bruxelles, în ce privește estimările pe întreg anul 2018.

  În noiembrie, Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere, de la 4,1% la 3,6%, prognoza privind creşterea economiei României în acest an.

  "Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză PIB-ul este estimat să crească mai moderat", menționa raportul CE.

  La rândul său, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a redus estimarea privind creşterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecţie de toamnă, de la 5,5% la 4,5%, de asemenea în luna noiembrie.

  Datele pe primele trei trimestre sunt mai apropiate de previziunile CNSP decât de cele ale Comisiei Europene, și numai un declin brusc în ultimele trei luni ar putea schimba situația. Dar cel puțin deocamdată, nu există niciun semn că ar fi posibil un asemenea declin. Totuși, trebuie să așteptăm finalul anului pentru a vedea cine a făcut previziuni mai aproape de realitate.

  În plus, România a avut, în trimestrul 3 față de trimestrul 2, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, de 1,9%, fiind urmată de Letonia (1,8%) și Polonia (1,7%), conform datelor Eurostat.

  În al treilea trimestru, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, PIB a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier.

  Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut, în termeni reali, cu 1,9%, potrivit INS.

  Tematic

  Ni s-a suit creșterea economică la cap
  Cum a încetinit Donald Trump creșterea economică a României
  Economia crește cu Dăncilă premier. Ce spune Isărescu
  Tagurile:
  Guvernul Dăncilă, Bruxelles, estimări, creșterea economică


  Știrile Zilei