12:21 25 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  74 0 0

  MFP câștigă cei mai mulți bani conform proiectului de rectificare bugetară pe care l-a elaborat, în timp ce Ministerul Transporturilor pierde cel mai mult.

  BUCUREȘTI, 22 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării şi Ministerul Educaţiei Naţionale sunt instituţiile care pierd cei mai mulţi bani în urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.

  Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii primesc cele mai importante suplimentări de fonduri.

  Reducerile de fonduri au fost operate având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene, explică Ministerul Finanțelor Publice (MFP), autorul proiectului de rectificare, potrivit Agerpres

  Astfel, la Ministerul Transporturilor fondurile scad cu 1,16 miliarde de lei.

  La această a doua rectificare bugetară, Ministerul Educaţiei Naţionale pierde o sumă importantă. Şi anume, este vorba despre 198 de milioane de lei. În justificarea Finanţelor, banii sunt „economii la proiecte cu finanţare externă rambursabilă şi nerambursabilă”. 

  Nici Cercetarea nu a scăpat fără să i se taie din fonduri – de la cele două instituţii urmează să se taie o sumă de 426, 7 milioane de lei.

  Reduceri se mai înregistrează și la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-176,8 milioane de lei).

  De asemenea, au scăzut bugetele la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (-166 milioane de lei), la Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), la Ministerul Finanţelor Publice (-128,5 milioane de lei).

  Alte instituții care primesc mai puțini bani sunt Ministerul Apelor şi Pădurilor (-95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-49 milioane de lei).

  2,69 mld. lei în plus pentru MFP

  Pe de altă parte, s-au asigurat fonduri suplimentare la Ministerul Finanţelor Publice, la capitolul Acţiuni Generale (+2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuţia României la bugetul UE şi 700 milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului).

  Au crescut fondurile și la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (+787 milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap).

  Au intervenit suplimentări la Ministerul Justiţiei (+138,5 milioane de lei) și la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (+ 85,2 milioane de lei).

  Beneficiază de o creștere și Ministerul Afacerilor Interne (+70,6 milioane de lei per sold). La acest minister s-au identificat economii la cheltuielile de personal şi au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat.

  Tagurile:
  Minister, fonduri, Finanțe, Buget, rectificare bugetară, Guvern


  Știrile Zilei