13:30 15 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  31460

  Unul dintre cei mai înverșunați adversari ai sistemului bancar lansează o radiografie nemiloasă, cu atacuri la adresa lui Mugur Isărescu.

  BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. O recentă sancțiune aplicată unei bănci din România oferă prilej de noi răfuieli.

  "Băncile au înșelat clienți. E oficial. Ba chiar au uzat de falsuri în acte publice în raporturile cu autoritățile", a scris joi avocatul Gheorghe , pe rețeaua de socializare Facebook. 

  În opinia acestuia, "cazul OTP Bank, revelat ieri, este edificator".

  OTP Bank a fost sancţionată cu 160.000 de lei şi somată să restituie toate sumele percepute sub formă de dobândă, comisioane şi penalităţi pentru creditele cesionate în afara ţării, conform Bursa.ro

  Piperea consideră că "mult mai grav este ceea ce au făcut băncile din top, lucruri revelate de noi anii trecuți".

  El spune că față de aceste situații "autoritățile nu numai că nu au luat măsuri, dar chiar le-au acoperit și spălat judiciar". Și au făcut-o, potrivit avocatului, "ca la carte (aia învățată pe de rost la seminariile de la Sinaia, organizate de BNR și INM în strictă clandestinitate)".

  BNR și INM fiind Banca Națională a României și Institutul Național al Magistraturii.

  Cunoscut pentru procesele în care a apărat cauzele clienților în spețele cu băncile, Gheorghe Piperea își continuă seria de acuze

  "Băncile sunt dăunătoare. E dovedit", punctează acesta.

  "Până și Manole spune că e grav", glumește amar Piperea. El îl denumește așa pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu trimitere la legenda cu meșterul căruia i se prăbușeau noaptea construcțiile ridicate în timpul zilei.

  Avocatul face referire și la câștigurile mari ale băncilor.

  "Anul acesta, sistemul bancar a declarat cel mai mare profit din istorie. Față de media europeană, este de trei ori mai mare și sună că un câștig la cazino".

  Cele 35 de bănci din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, valoare necompensată cu pierderile, o creştere cu 42%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

  Piperea vine însă cu predicții sumbre.

  "Dar este un cântec de lebădă - de la anul, profitul se termină. Nu mai este loc din care să fie stors. Persoanele fizice împrumutate, dacă nu sunt falite, sunt la capătul rezervei de aer, adică în curs de sufocare", arată acesta.

  Gheorghe Piperea crede că "ruina" acestor clienților bancari persoane fizice va însemna "falimentul pricajitului sistem bancar românesc" și subliniază că din acest motiv este "nevoie" ca "Manole să mai primească un mandat (plus 5 viitoare)".

  Tematic

  Record istoric pentru băncile din România. Iată câți bani au reușit să producă
  "Pot obţine mai mult pentru banii mei sau plec la altă bancă?". Răspunsul băncii
  Clientul român "îngrașă" băncile și de 6 ori mai mult decât cel german
  Românii, "neproductivi și cu salarii mici", oferă băncilor 6 mld. lei profit
  Tagurile:
  faliment, Băncile, Mugur Isărescu, atac, Gheorghe Piperea


  Știrile Zilei