23:46 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Offshore

  Zile numărate: A fost prezis colapsul dolarului cu 30%

  CC0 / Pixabay / geralt
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  34650

  Valuta americană s-a ieftinit brusc în ultimele zile, urmare a declarației șefului Sistemului Federal de Rezerve al SUA, Jerome Powell, despre faptul că ratele dobânzilor sunt acum sub pragul neutru.

  BUCUREȘTI, 3 dec - Sputnik. Finanțiștii reacționează calm la astfel de fluctuații, dar avertizează: până la sfârșitul anului 2019 dolarul va intra într-o traiectorie descendentă și pentru mulți ani. Iar miliardarul și investitorul Ray Dalio este sigur: cursul de schimb se va prăbuși cu 30% din cauza "deficitului triplu al SUA", ceea ce va duce în cele din urmă la ceva inevitabil - dolarul își va pierde statutul de monedă de rezervă globală.

  Bani scumpi

  De la sfârșitul anului 2017, Sistemul Federal de Rezerve (Fed) a înăsprit politica monetară, sporind în mod constant ratele dobânzilor. Logica autorității de reglementare este simplă: criza este de multă vreme, economia americană se restabilește și, prin urmare, este timpul să se încheie cu măsuri stimulative. Numai în acest an, Fed a majorat rata de bază de trei ori. Astfel de rate de apreciere a banilor au pus multe companii într-o situație foarte dificilă: luarea de noi împrumuturi este mai scumpă și este necesară achitarea datoriilor vechi. Trump a criticat deja grav strategia autorității de reglementare, spunând că Fed "și-a ieșit din minți" și a devenit o amenințare majoră pentru economia americană, scrie RIA Novosti.

  Pericolul este destul de real: piața imobiliară a răspuns deja acțiunilor Fed prin încetinire, prețurile locuințelor au depășit nivelurile care au precedat criza din 2008. Analistii nu exclud faptul că în 2019 autoritatea de reglementare ar putea lua o pauză. Însă, Powell a mai precizat: piața ar trebui să se pregătească pentru o creștere treptată și graduală a ratei de bază.

  Tagurile:
  Schimb valutar, curs, dolar, dolar american


  Știrile Zilei