01:17 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Bușteni

  Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, tupeu faţă de autorităţile române

  © CC0 / Pixabay / jackmac34
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  113240

  Garda Forestieră Braşov a făcut un control la compania austriacă şi a găsit mai multe nereguli – reacţia companiei.

  BUCUREŞTI, 10 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Inspectorii Gărzii Forestiere Braşov au găsit mai multe nereguli la firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, ce are o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci.

  Instituţia românească a dispus ca măsuri amendarea companiei cu suma de 10.000 de lei şi confiscarea a 513 metri cubi de buşteni de esenţă răşinoase, lemn care nu avea provenienţă legală. Măsurile au fost formulate în urma raportului rezultat cu ocazia unor verificări privind recepţionarea materialelor lemnoase care ajung în fabrică.

  Potrivit inspectorului şef al Gărzii Forestiere Braşov, Cristian Vasilica Ignat, valoarea lemnului confiscat este de 171.022,14 lei.

  Austriecii acuză „lacune legislative”

  De cealaltă parte, reprezentanții Holzindustrie Schweighofer pretind că este vorba despre lacune legislative, ce creează o „situație absurdă”, în condițiile în care „procesatorul măsoară materialele lemnoase recepționate cu mijloace mai precise decât ale furnizorului”, notează newsbv.ro

  Ei spun că aceste instrumente oferă rezultate mult mai precise legate de volume decât măsurătorile manuale făcute de furnizori în pădure, iar acestea din urmă, deşi imprecise, sunt legale şi consemnate în documentaţia de transport.

  Existența discrepanțelor de măsurare în utilizarea diferitelor metode și instrumente este normală și corectă, așa cum reiese din studiile științifice efectuate și din practica internațională.

  Reprezentanţii societăţii precizează că aceasta îşi menţine opinia conform căreia mijloacele de măsurare aprobate de către Asociaţia de Standarzidare din România şi certificate metrologic măsoară corect, iar abaterile nu pot fi sancţionate. Şi aceasta fiindcă buștenii comercializați pe piața de masă lemnoasă sunt măsurați la punctul de încărcare de către furnizor, cu clupa forestieră, și la destinația finală, cu echipament electronic. În urma acestor două măsurători, rezultă diferențe de volum, uneori  în afara limitelor de toleranță admise de reglementările în vigoare.

  „Rezultă astfel cantități de lemn «în afara sistemului» care, chiar dacă sunt declarate autorităților, pun agentul economic în situația absurdă de a fi sancționat”, spun cei de la Holzindustrie Schweighofer.

  Tematic

  Rareş Bogdan, delir fără precedent: „Avem preşedinte!”
  Investigație acasă la mafia lemnului. Nu vei crede cine e vizat
  Romsilva nu recunoaşte că în România se taie ilegal păduri
  Tagurile:
  răspuns, Încălcări, Holzindustrie Schweighofer, Brașov, Garda Forestieră


  Știrile Zilei