17:55 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Alexandru Petrescu

  Sectorul care poate atrage românii acasă – ministrul Comunicaţiilor, neîncrezător

  © Photo: Facebook / Alexandru Petrescu
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  6610

  Sectorul digital este cel mai promiţător în ceea ce priveşte progresul şi dezvoltarea economică – cât reprezintă, procentual, economia digitală din România.

  BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Conform raportului „The rise of Digital Challengers”- cum poate deveni digitalizarea următorul motor al de creştere pentru România”, în 2016, economia digitală din ţara noastră reprezenta deja 6,9 procente din PIB - echivalentul a 12 miliarde de euro, iar accelerarea digitalizării ar putea adăuga 42 miliarde de euro până în 2025.

  Potrivit raportului, în acest scenariu ambiţios, economia digitală în România ar urma să reprezinte 20% din PIB până în 2025. Fără această accelerare, un scenariu „business as usual” ar lua în considerare o creştere a economiei digitale din România de doar 18 miliarde de euro, ajungând la o cotă de 12% din PIB până în 2025.

  „În acest scenariu, România ar rămâne încă departe de „frontiera digitală“ reprezentată de ţările din Europa de Nord”, se precizează în documentul citat, notează ziarullumina.ro.

  Experţii spun că România are o fundaţie puternică...

  ...pe baza căreia poate să îşi accelereze digitalizarea. Dimensiunea economiei digitale din ţara noastră, de 6,9 procente din PIB în 2016 este peste media ţărilor din Europa Centrală şi de Est, de 6,5 procente, dar este clar sub pieţele „Digital Frontrunners”, cum ar fi Suedia.

  Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, spune că României îi lipseşte o viziune integrată de dezvoltare a sectorului digital, aşa cum este în Estonia.

  „România a avut o creştere şi se poate identifica o tendinţă pozitivă în privinţa economiei digitale. Companiile se pot bucura de beneficiile acestei digitalizări. Atât sectorul public, cât şi cel privat trebuie să facă investiţii. Românii sunt foarte bine cunoscuţi în lume datorită talentului lor în domeniul tehnologiei digitale”, a subliniat oficialul.

  Acesta a explicat că îl preocupă găsirea unei motivaţii puternice pentru ca absolvenţii care lucrează în străinătate să se întoarcă în România, mai ales că aici sunt mulţi oameni care vor să-şi înfiinţeze firme în oraşe, cum ar fi Timişoara, Cluj, Iaşi sau Bucureşti.

  „Eu nu cred în programe dedicate românilor din diasporă”, a punctat Petrescu, adăugând că românii din afară se vor întoarce atunci când va fi bine în România.

  Tematic

  Salariul, primul criteriu la alegerea locului de muncă
  Aşa de bine nu a fost niciodată în ultimii 20 de ani pentru angajaţi
  Țara nu te vrea profesor sau tehnician. Iată ce meserii sunt la mare căutare
  Cei mai bine plătiți români din țară muncesc pentru UE și SUA
  Tagurile:
  revenire, români, condiții, sectorul IT


  Știrile Zilei