17:40 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Platformă marină de foraj și extracție a gazelor naturle

  Marea întrebare: ce facem cu gazele din mare? Juncker ne ajută să formulăm un răspuns

  © Sputnik / Alexei Danichev
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  28902

  România va primi, prin planul Juncker, o sumă de bani necesară transportului gazelor care urmează să fie extrase din Marea Neagră.

  BUCUREȘTI, 18 dec – Sputnik, Daniel George Nistor. Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă companiei Transgaz 50 milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte.

  Aceasta va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport de gaz, cât şi cu coridorul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), făcând astfel legătura între sistemele de transport din Europa de Sud-Est şi Centrală şi Europa de Vest, informează Ministerul Economiei.

  Tranzacţia este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker".

  "Împrumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Europa, permiţând valorificarea resurselor de gaze off-shore", a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

  Este vorba despre un proiect ce cuprinde construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, împreună cu infrastructura necesară la sol.

  Acest proiect, susţinut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive, a explicat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, potrivit unui comunicat de presă al băncii, citat de Agerpres

  Astfel, proiectul va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în Uniunea Europeană, va consolida legăturile cu reţeaua de transport de gaze din Europa de Vest. Prin urmare, va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze, iar în plus va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetăţenilor şi economiei UE.

  "Este de importanţă strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul Naţional de Transport al gazelor şi transportat pe piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze către România şi UE şi pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români", a menţionat, la rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian. 

  Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanţare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane de euro, fiecare pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA).

  Tematic

  Noi resurse de gaz descoperite în România. Departe de Marea Neagră
  Pregătiri pentru gazele din Marea Neagră. Austriecii pun la bătaie 500 mil. euro
  Mai extragem gazele din Marea Neagră? Firmele străine „se răzgândesc“ una după alta
  Tagurile:
  finanțare, gazoduct, Marea Neagră, gaze naturale
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei