04:57 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Mugur Isărescu

  Isărescu refuză să explice la Senat cum stă treaba cu “cele 8 bănci”

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  110630

  Isărescu a refuzat să dea explicaţii la Senat cu privire la activitatea celor opt bănci care ar menţine România în stare de subdezvoltare.

  BUCUREȘTI, 18 dec – Sputnik, Daniel George Nistor. Senatorul Daniel Zamfir consideră necesar ca guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, să dea explicaţii la Comisia economică din Senat.

  Isărescu a refuzat însă, să meargă la audieri în Parlament.

  „Considerăm că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate”, arată Mugur Isărescu într-o scrisoare adresată lui Daniel Zamfir, potrivit digi24.ro

  Guvernatorul mai explică faptul că „BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”. „Este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite”, se mai arată în scrisoare.

  Cele 8 bănci puternice

  Zamfir l-a chemat pe Isărescu la audieri după apariţia unui editorial semnat de Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar.

  “BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară”, scria Pâslaru în ZF.ro

  “BNR estimează că evoluţia gradului de intermediere, exprimată ca active bancare/PIB, va scădea de la 49,5% în 2018 la 46% în 2020, dacă se iau în calcul strategiile celor mai mari opt bănci din economie, prezentate Băncii Naţionale. În aceeaşi perioadă, ponderea creditului neguvernamental în PIB se va reduce de la 25,7% la 25,5%”, se arăta în articolul de opinie.

  Primele opt bănci din România, după totalul activelor, sunt BCR (capital majoritar austriac), Banca Transilvania (capital majoritar românesc), BRD-SocGen (francez), Unicredit Bank (italian), Raiffeisen (austriac), ING (olandez), CEC (românesc), Alpha Bank (capital majoritar grecesc). 

  Concluzie de o gravitate extremă

  Daniel Zamfir a reacţionat prompt.

  “Așadar, e pentru prima dată când BNR ne informează că opt bănci străine care operează în România, au avut o strategie să mențină România în stare de sub-dezvoltare economică!!!” – a scris în aceaşi zi senatorul ALDE, pe pagina sa de Facebook

  “E o concluzie de o gravitate extremă!“ – mai spunea Zamfir. “Cineva trebuie să răspundă!” – sublinia el.

  În opinia senatorului, déjà se născuseră nişte “întrebări legitime”:

  1.A fost sau nu înțelegere de tip cartelar între cele opt bănci? “În orice variantă, seamănă a subminare a economiei naționale!” – comenta senatorul.

  2.BNR a constat acest lucru abia acum? Această strategie e doar de un an? De ce nu a intervenit până acum? – venea a doua serie de întrebări.

  “Pentru a ne lămuri, l-am invitat pe guvernatorul Isărescu, mărți la ora 12.30, la Comisia economică a Senatului!” – anunţa Daniel Zamfir.

  Tematic

  BNR mai dă o veste proastă românilor împrumutați
  BNR către români: Limităm îndatorarea, consumați mai puțin!
  Când aderăm la euro? Guvernul zice un termen, BNR – altul
  De necrezut: BNR atacă în premieră băncile străine. Acuzații
  Tagurile:
  bănci, BNR, Mugur Isărescu


  Știrile Zilei