22:16 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  38550

  Noile prevederi fiscale anunțate de Guvern au generat, printre altele, o opinie de un sarcasm uluitor la adresa sistemului bancar.

  BUCUREȘTI, 21 dec – Sputnik, Daniel George Nistor. . Taxa pe lăcomie, anunțată de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și care urmează să fie aplicată băncilor, de la 1 ianuarie, în cazul în care indicele Robor depășește 1,5%, face valuri în spațiul public. Cu opinii pro și contra.

  Avocatul Gheorghe Piperea, care a apărat clienții împotriva băncilor în numeroase procese, a lansat un comentariu acid pe această temă.

  ”Cuvântul "lăcomie" va rămâne ștampilat pe fruntea bancherilor pe vecie”, scrie Piperea, pe pagina sa de Facebook. 

  El se arată foarte încântat de utilizarea acestui termen și face câteva predicții cu privire la bătăliile de imagine care vor urma.

  "Nu știu dacă a fost o improvizație de moment a lui Teodorovici sau o chestiune gândită și planificată, dar PR-ul celor de la guvernare și reclamă negativă (sau chiar auto-anti-reclamă banksterilor) se vor întreține de la sine, ca niște perpetuum mobile", spune avocatul.

  Acesta anticipează că opozanții, "din spaima sau din interesul de a convinge", vor utiliza cuvântul luni de zile de acum încolo, "făcând ceea ce i-ar fi costat foarte mult pe cei de la guvernare" - reclamă electorală.

  Cu alte cuvinte, guvernanții vor fi promovați tocmai de adversarii lor, care se vor auto-inculpa.

  Aceasta pentru că "oamenii, indiferent de ideologia la care aderă, urăsc băncile în proporții masive", afirmă Gheorghe Piperea.

  El crede că "doar inversații din #rezist" ar putea gândi, o vreme, altfel, "pe motiv de anti-dracnea". Dar și aceștia vor vedea "cât de oribil de câinos este sistemul banksteresc atunci când vor fi executați silit", iar din acel moment, nu va mai conta ideologia de pe pancarte, consideră avocatul.

  "Așadar, de acum încolo, când vom zice lăcomie, vom zice bănci. Spre deosebire de ceea ce cred infantilii libertarieni, lăcomia, nu e bună. Greed is NOT good", punctează Piperea.

  Fraza de mai sus trimite, desigur, la Gordon Gekko, faimosul personaj interpretat de Michael Douglas în filmul Wall Street.

  Pe de altă parte, Piperea consideră că amenințarea cu accelerarea recesiunii economice, lansată public de șefii primelor 6 bănci din sistem, "este de toată jena".

  "Aceste bănci au făcut anul acesta un profit de 5 miliarde de lei (dintr-un total de 6 miliarde, pe întreg sistemul bancar). Astfel de profituri nu se fac în cadrul unor economii în recesiune", a precizat avocatul.

  Tematic

  Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paşti 2018: text integral
  Guvernul propune o ''taxă pe lăcomia băncilor", PNL și BNR critică dur măsura
  Clientul român "îngrașă" băncile și de 6 ori mai mult decât cel german
  Românii, "neproductivi și cu salarii mici", oferă băncilor 6 mld. lei profit
  Tagurile:
  reacție, lăcomie, taxa, Gheorghe Piperea


  Știrile Zilei