21:55 14 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.59
 • RUB0.27
 • RON4.08
 • UAH0.72

  Opinie: Iohannis – președintele bogaților, firmele străine – comportament neloial

  © Photo: Facebook / Klaus Iohannis
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Klaus Iohannis (199)
  58710

  Noua taxare a marilor companii, avută în vedere de Guvern, este comentată de "omul care a salvat Hidroelectrica".

  BUCUREȘTI, 21 dec – Sputnik, Daniel George Nistor. Deputatul independent Remus Borza, avocat, supranumit "salvatorul companiei Hidroelectrica", la care a fost administrator judiciar în perioada insolvenței, comentează noile prevederi fiscale, anunțate de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.

  Guvernul are în vedere o serie de noi obligații fiscale, ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

  Teodorovici l-a denumit pe Klaus Iohannis – președintele bogaților.

  "Pe mine nu mă deranjează o atare etichetă, dacă am vorbi de 20 de milioane de bogați și nu doar de câteva sute de mii", scrie Borza, în qmagazine.ro

  Deputatul crede că asta ar trebui să facă și Guvernul și președintele țării, "să implementeze acele politici economice și fiscale care să aducă prosperitate pentru toți românii".

  Întrebarea este dacă se impun astfel de măsuri fiscale.

  "Răspunsul este da, câtă vreme companiile vizate de majorări de taxe și impozite au avut, în ultimii 20 de ani, un comportament neloial în relația cu statul român", afirmă Borza.

  Avocatul amintește că firmele străine dețin 51% din cifra de afaceri a României și care, anul trecut, a depășit 1.300 miliarde lei.

  "Companiile cu capital străin au poziții de cvasi-monopol în sectoarele cheie ale economiei românești: industrie bancară, asigurări, metalurgie, construcții de mașini, comerț modern, energie, telecomunicații", arată Remus Borza.

  El adaugă însă că aceste companii raportează pierderi sau profituri foarte mici, optimizându-și fiscal câștigurile, "pe prețuri de transfer și pe alte inginerii financiare", astfel că "externalizează, în fiecare an, profituri de peste 5 miliarde euro".

  În opinia deputatului, capitalul românesc, "atât de discriminat de statul român în ultimii ani", rămâne în țară, finanțează bugetul și economia reală.

  De la 1 ianuarie, toate societățile cu până la 1 milion euro cifră de afaceri, adică peste 450.00 de firme, plătesc un impozit de 1% din cifra de afaceri.

  "IMM-urile sunt motorul dezvoltării economice a României. Și iată că nicio firmă nu s-a plâns de această schimbare de regim fiscal, de trecerea de la un impozit de 16% din profit la 1% din cifra de afaceri", spune Remus Borza.

  Acesta consideră că e normal ca marile companii, care au cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro, să plătească un impozit mai mare, un 2-3% din cifra de afaceri, "câtă vreme au refuzat, timp de zeci de ani, să plătească impozit pe profit".

  Тема:
  Klaus Iohannis (199)

  Tematic

  ”Sunteți obraznic!” Teodorovici dă de pământ cu un lider liberal – iată motivul enervării
  Teodorovici "îi leagă pe români de glie"? Cele mai dure declarații pro și contra
  Miniştrii Teodorovici şi Pintea, în Cuba: „Am fost pentru copiii acestei ţări”
  Promisiuni megalomane ale lui Teodorovici – grădiniţe de 5000 de metri pătraţi
  Flash: Veste uriașă - PSD-ALDE au votat măsura fiscală așteptată! Opoziția se revoltă!
  Tagurile:
  fiscalitate, Klaus Iohannis, Eugen Teodorovici


  Știrile Zilei