05:19 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  ПАСТБИЩЕ БАРАН ПОЛЕ ПЕЙЗАЖ

  Iohannis a semnat: fermierii de la munte vor primi bani mulţi

  © Sputnik / Владимир Федоренко
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Klaus Iohannis (199)
  120 0 0

  Preşedintele României a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană.

  BUCUREŞTI, 31 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Prin acest Program, se alocă suma de un miliard de euro pentru ajutoare de stat acordate fermierilor şi celor care vor să dezvolte activităţi în zona montană.

  Un miliard de euro

  Valoarea totală a Programului este de 1 miliard de euro începând cu 2018 şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  Acest program vizează realizarea de investiţii în centre de colectare-prelucrare lână şi piei, centre de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, centre de colectare şi/sau prelucrare a laptelui, centre de sacrificare a animalelor şi/sau unităţi de procesare a cărnii de capacitate mică, centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană, înfiinţarea de stâne montane în localităţile din judeţele care au incidenţă asupra zonei montane, precum şi alte investiţii care duc la menţinerea şi dezvoltarea activităţilor din zona montană.

  Prevederile sunt cuprinse în legea promulgată de şeful statului în data de 21 decembrie 2018, notează agroinfo.ro

  Beneficiarii programului

  Cine poate accesa bani prin acest program? Ei bine, aici avem o gamă variată de posibilităţi. Şi aceasta pentru că vorbim despre beneficiari privaţi -  persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

  De asemenea, banii pot fi accesaţi şi de grupuri de producători înfiinţate conform Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, şi persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

  Trebuie făcută precizarea că finanţarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.

  Miliardul de euro ar urma să fie investit în zona montană pe parcursul a zece ani.

  Тема:
  Klaus Iohannis (199)

  Tematic

  Muscă, fermier: „Suntem minţiţi! Vânătorii sunt protejaţi!"
  Fermier, declarație șoc: „Nici nu cred că există această pestă porcină"
  PPA: Primul fermier care dă statul în judecată. Cere 6 milioane de euro
  Fermier către Daea: "Păcat de tine, ești un ministru bun, dar devii măscărici"
  Tagurile:
  Klaus Iohannis


  Știrile Zilei