04:55 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Turme de oi

  E oficial! Crescătorii de animale vor plăti amenzi uriaşe!

  © Sputnik / Nicu Goncear
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  379 0 0

  Klaus Iohannis a promulgat Legea zootehniei nr. 32/2019, care stabileşte amenzi foarte mari pentru crescătorii de animale – care sunt motivele pentru care ar putea fi sancţionaţi.

  BUCUREŞTI, 17 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Potrivit Legii nr.32/2019, constituie infracţiune o serie de fapte, dintre care amintim producerea de embrioni, material seminal, ouă de incubaţie pentru hibrizii comerciali şi ouă de viermi de mătase, în afara unităţilor specializate autorizate în acest scop.

  De asemenea, nerespectarea normelor şi instrucşiunilor tehnice privind efectuarea montei şi asigurarea numărului de reproducători masculi folosiţi în staţiuni de montă şi puncte de montă naturală, precum şi monta clandestină sunt alte contravenţii menţionate în lege.

  La acestea se adaugă inexistenţa documentelor evidenţelor zootehnice şi, după caz, a paşaportului.

  Crescătorilor de animale li se interzice să împiedice inspectorii în zootehnie să îşi exercite controlul conform legislaţiei în vigoare, precum şi refuzul operatorului de a duce la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse de organul de control, în termenele stabilite de acesta.

  Se interzice păşunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajişti în afara perioadei stabilite pentru păşunat, notează agroinfo.ro

  Valoarea amenzilor

  Contravenţiile se sancţionează cu amenzi cuprinse între o mie şi 40.000 de lei, în funcţie de tipul de infracţiune săvârşită.

  Astfel, se sancţionează cu amendă de la 30.000 la 40.000 de lei schimbarea categoriei de folosinţă, precum şi a destinaţiei de utilizare a terenurilor agricole de către crescătorii de animale. Mai mult, atrage după sine nulitatea absolută a contractului de concesiune/închiriere/arendare.

  Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite de structurile centrale şi locale cu atribuţii în domeniu, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Sumele provenite din aplicarea amenzilor constituie venit la bugetul de stat, mai precizează sursa citată.

  Tematic

  Amenzi de 4,5 mii lei pentru moldovenii gălăgioși. Iată când va intra în vigoare legea
  Important pentru șoferii din Moldova! Un nou termen de plată a amenzilor contravenționale
  De Crăciun a „nins” cu amenzi – mii de români, sancţionaţi de poliţişti
  Românii din Diaspora, somaţi să-şi declare veniturile. Ce amenzi riscă
  Tagurile:
  animale, Amenzi, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei