13:20 29 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.99
 • USD17.03
 • RUB0.22
 • RON4.10
 • UAH0.60
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Președinția României la Consiliul Uniunii Europene (13)
  46570

  România nu va reuși să blocheze construcția gazoductelor Nord Stream-2 și Turkish Stream și nici nu are niciun interes s-o facă, consideră expertul rus, Aleksander Frolov.

  BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. România ar putea să încerce să se pronunțe împotriva proiectelor de transport al gazelor între Uniunea Europeană și Rusia, însă nu există nicio șansă pentru realizarea unor astfel de inițiative, a declarat publicației Ekonomika Sevognya, adjunctul directorului general al Institutului Energeticii Naționale, Aleksander Frolov.

  Anterior, șeful companiei de stat Naftogaz Ukrainy, Andreo Kobolev, a declarat că oficialitățile de la Kiev speră că Bucureștiul va propune Parlamentului European examinarea unor modificări la directiva europeană cu privire la gaze. Se presupune aceste modificări ar putea să stopeze construcția segmentului maritim al gazoductului Nord Stream -2 și prelungirea Turkish Stream în statele europene.

  Frolov a subliniat că în realizarea Nord Stream -2 sunt interesate statele puternice, precum Germania, Austria și Franța.

  „România, probabil, în viziunea Ucrainei se prezintă ca o mare putere, din momentul în care în ea se investesc ultimele speranțe în lupta împotriva conductelor de gaz, însă aceasta în Uniunea Eupeană este un jucător de rangul trei, opinia căruia nu este luată în considerație”, a menționat el.

  Potrivit expertului, Bucureștiul nu va reuși să obțină în Consiliul European, Parlamentul European și alte structuri europene adoptarea unei decizii contrare intereselor Germaniei și Franței. În problema conductei Turkish Stream, România ar putea provoca un conflict cu Italia.

  Analistul nu exclude faptul că Bucureștiul va încerca, totuși, să se poziționeze împotriva proiectelor de transport al gazelor între Rusia și UE.

  “Nu există nicio șansă ca astfel de inițiative să ajungă spre examinare în Parlamentul European, cu atât mai mult spre adoptare. Este de neînțeles de ce România îndeplinește comenzile politice ale Ucrainei, țară care nici nu este membru UE”, a spus el.

  În final, expertul a menționat că Bucureștiul nu are niciun interes să blocheze proiectele celor mai puternice state europene. În afară ce aceasta, România nu câștigă nimic din punct de vedere economic din susținerea Ucrainei în această problemă.

  Тема:
  Președinția României la Consiliul Uniunii Europene (13)

  Tematic

  Parlamentul European cedează în fața SUA și condamnă Nord Stream 2
  Maria Zaharova: Renunțarea la „Nord Stream-2” este o nebunie
  În Suedia au început lucrările de construcție a gazoductului Nord Stream-2
  Gazprom a construit 380 km ai gazoductului Nord Stream-2
  Presa poloneză: România vrea să blocheze construcția Nord Stream - 2
  Tagurile:
  Ucraina, gazoduct, Uniunea Europeană, România, Turkish Stream, Nord Stream 2

  Știrile Zilei