13:45 21 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.10
 • USD17.42
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.62
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  12841

  Participanții la Forumul Economic Mondial de la Davos au fost dominați de o atmosferă negativă din cauza ultimelor evoluții în economia mondială, afirmă ministrul rus al Dezvoltării Economice, Maxim Oreșkin.

  BUCUREȘTI, 30 ian – Sputnik. Forumul Economic Mondial de la Davos s-a desfășurat într-o atmosferă negativă din cauza dispozițiilor proaste provocate de înrăutățirea situației în economia globală, a declarat ministerul Dezvoltării Economicea Rusiei, Maxim Oreșkin. Acesta a condus delegația rusă la Davos, iar președintele rus, Vladimir Putin, l-a rugat să povestească despre rezultatele forumului.

  “Dacă este să vorbim per ansamblu, în principiu, forumul s-a desfășurat într-o atmosferă negativă, dispoziția comunității internaționale a devenit tot mai proastă în ultimii ani. O constribuție a avut faptul că în ultimul semestru ritmurile creșterii economice au încetinit foarte mult”, a spus Oreșnkin.

  „FMI a și vorbit anterior despre încetinire”, a răspuns Putin. În ianuarie, FMI a diminuat prognoza cu privire la creșterea economică pentru anul 2019 și 2020 cu 0,2 și 0,1 puncte procentuale, până la 3,5 și, respectiv, 3,6 la sută. Se așteaptă că PIB-ul din zona euro în anul 2019 va crește cu 1,6 la sută, ceea ce este cu 0,3 la sută mai mic decât se prognoza în octombrie. Așteptările pentru anul viitor sunt la fel, la un nivel de 1,7 la sută.

  „FMI a început să vorbească în ianuarie, toți au început abia acum să-și schimbe prognozele. O dinamică negativă a fost înregistrată deja în ultimul semestru”, a declarat ministrul.

  Un alt moment important îl reprezintă sporirea tensiunii socio-politice din lume. E vorba de aceleași „Veste Galbene” în Franța și un alte evenimente – toate acestea au un efect negativ. Reprezentanții celor mai mari companii, statelor urmăresc aceste probleme și nu întrevăd nicio soluție serioasă pentru rezolvarea lor, a adăugat el.

  “Unul din motivele încetinirii ritmurilor creșterii economice reprezintă războaiele comerciale care divizează lumea în blocuri separate și ruinează acel sistem care a funcționat în ultimii ani”, a conchis Oreșkin.

  Tematic

  Oameni de afaceri ruși vor putea participa la forumul de la Davos
  Nici Macron nu va participa la forumul de la Davos
  Trump anulează plecarea delegației SUA la Forumul Economic Mondial de la Davos
  Merkel va vorbi la Forumul Economic de la Davos, după „primul pas către armata UE”
  Întâlniri la Davos: Ce planuri vrea să dezvolte Republica Moldova cu Elveția
  Soros la Davos: China și Rusia, un pericol pentru adepții „societății deschise”
  Tagurile:
  Davos, Forumului Mondial Economic din Davos, Rusia, Maxim Oreșkin

  Știrile Zilei