10:19 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  ghișeu, bancă, amendă

  Zi mare pentru românii cu credite în lei – ce va face azi Banca Națională

  © Photo: Facebook / Agentie Recrutare Personal
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  150 0 0

  În numai câteva ore, mai exact, la ora 11.00, BNR va publica noul indice de referință în funcție de care se vor calcula ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă.

  BUCUREȘTI, 2 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Temutul ROBOR va fi înlocuit cu IRRC, care va fi calculat în funcție de dobânda efectivă la care se împrumută băncile între ele.

  Ce se întâmplă, mai exact? Este vorba despre faptul că se face ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice din trimestrul patru al anului 2018.

  Noul indice este deja calculat şi este media dobânzilor la tranzacţiile zilnice dintre bănci în perioada octombrie-decembrie 2018. Atunci tranzacţiile se făceau la o dobândă de 2%, ceea ce înseamnă că cei care se vor împrumuta de pe 2 mai vor avea dobânzi mai mici, ţinând cont că acum ROBOR la 3 luni este 3,38%, informează realitatea.net

  Începând de astăzi, BNR va publica indicele zilnic și, la finalul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor.

  Acest nou indicator a fost introdus prin OUG 19/2019, ce modifică OUG 114/2018, care a fost introdusă în decembrie 2018, prin care a fost introdusă și taxa pe activele bancare.

  În timp ce PSD spune că, prin introducerea noului indice, ratele românilor vor scădea cu până la 18 procente, analiștii susțin că reducerile sunt de numai câțiva lei.

  De asemenea, împrumuturile prin Prima Casă ar putea deveni mai scumpe.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei