10:18 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Declarația anuală de venit

  Veste bună: ANAF şterge datoriile a sute de mii de contribuabili – în ce condiţii

  © Photo: Agenția Națională de Administrare Fiscală
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  57110

  Ministerul de Finanţe anunţă amnistie fiscală pentru sute de mii de contribuabili, persoane fizice. Valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei.


  BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit Ministerului de Finanţe, 600.000 de contribuabili care, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie vor fi scutiţi de plata contribuţiei de sănătate, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă ce prevede această măsură.

  „Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel”, se precizează în documentul publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), citat de Agerpres.

  În document se mai precizează că valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de 1.035 milioane lei.

  Ministerul Finanţelor mai menţionează că, în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise şi comunicate sau care urmează a fi comunicate în 2019 (valoarea totală fiind de circa 1,972 miliarde de lei) şi nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, situaţie în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ.

  În urma adoptării proiectului de ordonanţă, va fi anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

  De asemenea, de aceleaşi prevederi vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 - decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară.

  Pe de altă parte, persoanele fizice care au optat pentru plata CASS şi pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăţilor.

  Tematic

  Personalitate ANAF cere: ”Kovesi să dea banii înapoi, Dobândire de foloase necuvenite”
  Important! Iată cum se completează şi depune Declaraţia Unică 2019 ANAF privind veniturile
  Noul model de Declaraţie Unică ANAF 2019, privind veniturile! Modificări şi termen-limită
  Tagurile:
  datorii, Contribuabili, ANAF
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei