01:57 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  Piață

  Ministrul Agriculturii, comentariu șoc despre prețul cartofilor – de ce sunt așa de scumpi

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  17301

  Ministrul Agriculturii a explicat că prețul suplimentar al cartofilor vine din faptul că legumele sunt de anul trecut și există costuri de depozitare.

  BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Prețurile la cartofi au sărit în sus în ultimele zile atât în Republica Moldova, cât și în România. Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a precizat care este motivul pentru care, în acest an, cartofii, un aliment comun pentru mulți, sunt scumpi.

  Demnitarul român a spus că legumele sunt de anul trecut și că fermierii le-au ținut în depozite cu temperatură controlată aproape un an de zile ca să le aducă pe masa consumatorilor pe tot timpul anului.

  ”Acestea sunt costuri suplimentare care se regăsesc în acest preţ, este normal, este firesc, şi dacă luaţi analiza preţurilor din ultimii ani, o să vedeţi aceeaşi tendinţă şi acelaşi comportament pe piaţă. Am văzut şi ieri, şi alaltăieri, am încercat să intervin la un post de televiziune, eram la Bruxelles, la Consiliu, pentru a stăpâni această dorinţă de a torpila proiecte şi programe pe care le are România, puse în faţa consumatorului, şi pentru care, iată, facem eforturi bugetare să le aducem aici, şi anume cum că preţul la tomate este mare", a afirmat ministrul Agriculturii.

  Acesta a menționat că, de fiecare dată când merge în afara țării, se duce și prin piețe să vadă prețurile, iar la Bruxelles acestea sunt de trei ori mai mari decât în România.

  Demnitarul a recunoscut că veniturile, în alte țări, sunt diferite față de cele din România, însă a precizat că produsele sunt aceleași, iar gustul ”tomatelor românești și valoarea lor este extraordinară”.

  Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează ziaruldeiasi.ro

  Comparativ cu luna decembrie 2018, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi, unde avem o creștere de 32,33 procente, alte legume și conserve de legume – 23,61% și citrice, 13,09%.

  Tagurile:
  ministrul agriculturii, Petre Daea, preț, cartofi


  Știrile Zilei