09:34 17 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  45130

  Guvernul intenționază să interzică vânzarea terenurilor străinilor și să restricționeze

  BUCUREȘTI, 2 sept – Sputnik. Guvernul Dăncilă intenționează să interzică cetățenilor străini să mai cumpere terenuri agricole în România. Proiectul de lege care prevede să restricționeze achizițiile pământurilor de către străini, prin modificara Legii 17/2014,  a fost introdus de executivul român pe lista priorităților legislative în următoarea sesiune parlamentară.

  ”Din 2014 până în primul semestru al anului 2017 au fost vândute 469.984 hectare de teren. Evaluările efectuate, privitoare la aplicarea legii și evoluțiile pe piața funciară, au identificat aspecte care implică necesitatea modificării condițiilor de vânzare a terenurilor agricole, astfel încât tinerii să aibă acces pe piața funciară, să se realizeze exploatații economice care să producă pentru piață, comasarea terenurilor agricole, precum și diminuarea achiziției terenurilor pe piața funciară pentru scopuri speculative”, se spune în expunerea de motive a proiectului.

  Prima modificare prevede dreptul de preempțiune. Vânzătorul va fi obligat să vândă terenul mai întâi co-proprietarului sau rudelor de până la gradul I, apoi arendașilor, tinerilor fermieri, vecinilor și Agenției Domeniilor Statului, exact în această ordine.

  În același timp, în cazul în care proiectul va fi adoptat, persoanele fizice care doresc să cumpere un teren agricol mai mare de 30 de hectare vor trebui să aibă domiciliul sau reședință pe raza localității unde se află terenul și să desfășoare activități agricole în raza localității cel puțin cinci ani până la publicara anunțului cu oferta de vânzare a terenului.

  Companiile vor fi obligate să aibă adresa juridică sau sediu secundar în raza localității terenului propus spre vânzare, să desfășoare activități Agricole în acea zonă cel puțin 5 ani până la publicarea anunțului de vânzar, iar venituril obținute din activități Agricole să reprezinta cel puțin 75 la sută din veniturile obținute în ultimii 3 ani.

  Pentru a evita speculații pe piața funciară, proiectul reglementează și obligativitata utilizării stricte a terenurilor agricole pentru desfășurarea activităților agricole de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

  Totodată, potrivit proiectului de lege, terenurile agricole situate în extravilan vor putea fi vândute doar după o perioadă de 15 ani de la data cumpărării.

  În prezent, în România aproximativ 800 de cetățeni străini și companii străin dețin pest 400 mii de hectare de teren arabil.

  Tematic

  Băncile străine golesc prin comisioane conturile românilor!
  România va înființa magazine de stat care vor concura cu hipermarketurile străine
  Marea greșeală a României – capcana în care cădem fără să gândim
  Mai pot străinii să cumpere pământ în România? Ce spune Liviu Dragnea
  Ministerul Agriculturii ascunde adevărul? Cât pământ au străinii în România
  Partidul lui Zelenskyi vrea să permită străinilor să cumpere terenurile agricole
  Un ONG cere interzicerea vânzării terenurilor către străini
  Străinii au acaparat 40 la sută din terenurile agricole ale României
  Terenurile agricole acaparate în proporție de 70% de străini - noua legislaţie
  Tagurile:
  vânzare, Străini, Terenuri agricole, Guvernul, România

  Știrile Zilei