09:30 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Fabrica CIECH Soda

  Se închide singura fabrică de sodă din România: sute de locuri de muncă în pericol

  © Photo: Michal Warda/WhiteSmoke Studio
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  52620

  Singura fabrică de sodă din România este nevoită să-și oprească producția, iar sute de angajați riscă să rămână fără locuri de muncă.

  BUCUREȘTI, 3 sept – Sputnik. Singura fabrică de sodă din România, CIECH Soda România (CSR), este nevoită să-și oprească producția în Râmnicu Vâlcea din 18 septembrie. În cazul în care producția va fi stopată pe un termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă cu peste 500 de angajați, anunță întreprinderea într-un comunicat de presă.

  Motivele suspendării activității este majorarea prețului la aburul industrial al singurului său furnizor, CET Govora.

  Aflată în insolvență încă din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România.

  Asta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135 la sută mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2).

  “Grupul CIECH a avut în permanență o atitudine deschisă spre cooperare și a solicitat de asemenea sprijinul autorităților până la cel mai înalt nivel pentru a încerca să ajungă la o înțelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie”, se spune în comunicatul companiei.

  “CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH - lider în industria europeană de profil și unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piața locală - se află în imposibilitatea de a-și continua operațiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva CIECH Soda România. Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

  Întreprinderea caută cea mai bună soluție, printre opțiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

  În cazul în care va fi necesară oprirea producției pe termen lung, se subliniază în comunicat, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

  Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă). 

  Tematic

  Incendiu puternic la fabrica de armament de la Cugir -  o femeie decedată
  „Aveam acum hipermarketuri de stat, fabrici şi uzine cum le aveam în 1989 dacă...”
  Pericolul din borcanul de Nutella? Ferrero suspendă activitatea fabricii din Normandia
  Papamobil fabricat în România pentru vizita Papei Francisc la Iași
  Avertisment: doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc – studiu
  Explozii puternice la o fabrică de explozibili din Rusia: răniți și dispăruți - foto/video
  România va fabrica armament – ministrul Economiei salută acordul de colaborare
  În curând, în Moldova ar putea să apară brandul ”Fabricat pentru Rusia”
  Tagurile:
  fabrică, România


  Știrile Zilei