09:06 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Portul Constanța

  Vești proaste despre gazele din Marea Neagră: ce se va întâmpla în 10 ani

  © Photo: Portul Constanța
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  31301

  Spre deosebire de politicienii noștri, traderii internaționali de gaze nu văd în România un viitor mare hub ”exportator de securitate energetică”, ci, mai degrabă, un viitor importator din alte state membre UE, fără statut de producător.

  BUCUREȘTI, 3 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. O dovadă în acest sens o reprezintă faptul că, în timp ce capacitatea de export gaze din România în Ungaria este disponibilă în totalitate, capacitatea de import este rezervată, aproape total, până în 2030. Acest lucru arată că, la momentul de față, traderii nu cred într-o demarare a producției în Marea Neagră în viitorul apropiat și chiar îndepărtat.

  Sunt companii ce au plătit pentru rezervarea de capacitate, fapt care arată că, în viziunea lor, posibilitatea ca România să importe gaz în următorul deceniu este considerabil mai mare decât cea de a exporta.

  Este însă aproape sigur faptul că actualele importuri din state membre UE – Ungaria și Bulgaria – care se situează în prezent la nivelul tehnic maxim disponibil, vor continua până în luna octombrie a anului viitor. Asta în condițiile în care cele două state – Bulgaria și Ungaria – vor dispune de gaz rusesc, adică în ipoteza unei eventuale prelungiri a acordului de tranzit dintre Gazprom și Ucraina, acord care expiră la finalul acestui an, informează profit.ro

  Până anul viitor, în luna noiembrie, toată capacitatea de tranzit dinspre UE spre țara noastră este rezervată în totalitate.

  Nivelul ridicat de rezervare a capacității de import din Ungaria, de sută la sută, până în toamna viitoare demonstrează de ce traderii nu cred că România va deveni în următorii zece ani exportator de gaze.

  Potrivit planurilor companiilor producătoare din România, dar și temerilor politicienilor români, în frunte cu Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Ungaria ar fi trebuit să fie principal piață de desfacere a gazului din Marea Neagră.

  Referitor la capacitățile de export rezervate, veștile sunt proaste, fiindcă ele sunt practic zero. Nici măcar capacitatea actuală de 1,26 GWh de la Ungheni cu destinație Republica Moldova, țară cu foame de gaze, nu este rezervată, precizează sursa citată.

  Aceasta menționează că este foarte posibil ca situația rezervărilor capacității de import și export au legătură cu posibilitatea demarării producției de gaze din Marea Neagră.

  Profit.ro susține că, dacă aceasta ar începe, companiile autohtone vor produce considerabil mai mult gaz decât consumul intern, ceea ce ar conduce la transformarea României în exportator net.  Știrile Zilei