17:23 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  ghișeu, bancă, amendă

  Rate la bănci: anunțul Băncii Naționale a României

  © Photo: Facebook / Agentie Recrutare Personal
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  59 0 0

  Regulile privind stabilirea ratelor de referință ROBID și ROBOR pentru armonizarea cu cardul juridic european și pentru revizuirea unor elemente de natură tehnică au fost revizuite de Banca Națională a României.

  BUCUREȘTI, 13 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Instituția condusă de Mugur Isărescu informează că modificările adoptate sunt de natură să contribuie la stimularea suplimentară a activității pieței monetare interbancare, la îmbunătățirea mecanismului de formare a prețurilor, dar și la o mai bună reprezentativitate a ratelor de referință ROBID și ROBOR stabilite, prin creșterea capacității acestora de a reflecta realitatea pieței monetare interbancare românești pe care intenționează să o măsoare.

  Ratele de referinţă ROBID şi ROBOR continuă sa fie calculate, ca şi pană acum, în baza cotaţiilor ferme furnizate de către instituţiile de credit participante, informează adevarul.ro

  Mai exact, diferența dintre ratele cererii și ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare bancă nu o să poată depăși 0,30 de puncte procentuale pentru depozitele overnight, pe o zi, o săptămână sau o lună, 0,35 puncte procentuale pentru dobânzile la 3 luni, față de 0,505 în prezent și 0,40 de puncte procentuale pentru depozitele la 6 și 12 luni, comparativ cu 0,75 puncte procentuale cât este acum.

  Cu alte cuvinte, scad ratele românilor. Ratele creditelor vechi, ale căror dobânzi se calculează în funcție de ROBOR la 3 luni ca urmare a reducerilor dintre cerere și ofertă, se vor ieftini cu aproape 20 de puncte de bază, iar cele cu dobânda legată de ROBOR la 6 luni cu aproape 30 de puncte de bază.

  Tematic

  Isărescu refuză să explice la Senat cum stă treaba cu “cele 8 bănci”
  Rusia va deveni prima economie europeană până în 2030, potrivit unei bănci britanice
  Elevii se întorc pentru scurt timp în bănci – când vor intra iar în vacanţă
  E oficial – de azi nu se mai merge la școală – când se revine în bănci
  Adio, credite de la bănci pentru locuințe! Care este motivul
  Tagurile:
  BNR, Bancă, Rate


  Știrile Zilei