06:23 20 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Imagine simbol

  Surprize de la ANAF! Bonus pentru cei care își plătesc taxele la timp

  © Photo: Agenția Națională de Administrare Fiscală
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  9910

  Persoanele care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp ar putea beneficia, de la 1 ianuarie 2020, de un bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen, spune preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu.

  BUCUREȘTI, 15 sept - Sputnik, Marius Holdean. Mirela Călugăreanu a declarat că a fost întocmit un proiect de act normativ, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie:

  „Am realizat studiul de impact pe acest segment al celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp. Am identificat contribuabilii care se regăsesc în situaţia de a putea fi premiaţi. Reprezintă un număr semnificativ. A fost creionat proiectul de act normativ care reglementează două aspecte: cum avem aşa-zisa listă neagră, vom avea trimestrial, în acelaşi ritm, lista albă, iar pe de altă parte proiectul de act normativ vizează acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen de către bunii plătitori”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

  Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată.

  Călugăreanu a mai vorbit și despre lista neagră în cazul persoanelor fizice. A spus că aceasta a fost eliminată în cazul persoanelor fizice, din cauza unor probleme ale ANAF:

  „A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice, în sensul că s-a eliminat această obligaţie, mai ales că trebuie să recunoaştem că în evidenţa fiscală care priveşte persoanele fizice au fost o serie de probleme din interior şi atunci s-a eliminat obligativitatea de a pune pe lista neagră persoanele fizice”, a spus ea.

  Călugăreanu a mai explicat că pentru persoanele fizice şi juridice care s-au confruntat cu dificultăţi financiare reale s-a aprobat Ordonanţa 6 care prevede măsuri ajutătoare: contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante şi care nu au avut posibilitatea şi nici nu au în perioada următoare posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani.

  ”Sunt acolo o serie de facilităţi care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii şi anularea accesoriilor. De asemenea, important este faptul că pentru cei care-şi achită obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor şi penalităţilor”, a mai spus șefa ANAF.

  Tematic

  Nu vă lăsaţi înşelaţi! O nouă hoţie vine prin SMS - avertismentul ANAF-ului
  Veste bună: ANAF şterge datoriile a sute de mii de contribuabili – în ce condiţii
  Important! Iată cum se completează şi depune Declaraţia Unică 2019 ANAF privind veniturile
  Românii din Diaspora, atenţie: când trebuie să plătiţi taxe în România – lămuriri ANAF
  Acum abia e oficial în privința lui Darius Vâlcov! Șoc la ANAF!
  Tagurile:
  ANAF, Taxe


  Știrile Zilei