09:46 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  62680

  Vladimir Putin a îndemnat autoritățile turce să-și grăbească răspunsul la proiectul propus de Moscova cu privire la eliminarea plăților reciproce în dolari americani.

  BUCUREȘTI, 16 sept – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a solicitat omologului său Recep Tayyip Erdogan, să reacționeze cât mai repede la proiectul de acord interguvernamental, transmis autorităților de la Ankara pe 3 septembrie, cu privire la plățile reciproce în monedele naționale.

  “Pe trei septembrie am transmis prietenilor noștri turci un proiect de acord interguvernamental cu privire la plățile reciproce în monedele naționale. Am rugat să se reacționeze cât mai rapid pentru că e un rezultat al unei activități comune”, a declarat Putin la întrevederea cu Erdogan, potrivit stenogramei publicate pe site-ul Kremlinului.

  Putin vorbise la sfârșitul lui august că acordul interguvernamental își propune extinderea practicii plăților reciproce în monedele naționale. Ministrul Comerțului Turciei, Ruhsar Pekcan, își exprimase speranța că Moscova își va majora ponderea de contracte în schimbul de mărfuri cu utilizarea monedei naționale. Potrivit ei, în iulie exportul în Rusia, efectuat cu plăți în monedă națională, a ajuns la 11 la sută, însă la import doar de 0,5 la sută, iar Ankara și-ar dori ca firmele rusești să efectueze mai multe operațiuni cu moneda națională.

  Schimbul de mărfuri între Rusia și Turcia a crescut în 2018 cu 16 la sută, atingâng o valoare de 25,5 miliarde de dolari.

  Trecerea la plățile reciproce în moneda națională ar permite părților să rezolve problema evitării dolarului și va elimina un șir de probleme legate de cooperarea celor două state în domeniul militar și tehnic.

  Tematic

  Aterizare periculoasă, condiţii extreme – Putin, la bordul avionului, tragedie evitată
  Putin a sosit la Ankara, la summitul Rusia – Turcia – Iran
  Putin poartă negocieri cu Rouhani la Ankara
  La Ankara au demarat negocierile dintre Putin și Erdogan
  Tagurile:
  Turcia, Vladimir Putin

  Știrile Zilei