17:48 17 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.00
 • USD17.28
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.62
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  5423150

  Rusia și Turcia au semnat astăzi un document istoric care presupune eliminarea dolarului din comerțul dintre cele două țări și trecerea treptată la plăți în monedele naționale (ruble și lire) ale celor două țări.

  BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik. Ministerul Finanțelor din Rusia și Ministerul Trezoreriei și Finanțelor din Turcia au semnat un acord de efectuare a plăților în monedele naționale, anunță autoritățile ruse.

  „A avut loc semnarea acordului între guvernul Rusiei și guvernul Republicii Turce cu privire la plățile reciproce, îndreptată spre extinderea și consolidarea cooperării interbancare, precum și asigurarea stabilității plăților între subiecții economici din Rusia și Turcia”, se spune în comunicat.

  Partea rusă a fost reprezentantă de prim-vicepremierul, ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, iar partea turcă, de ministrul Trezoreriei și Finanțelor - Berat Albayrak.

  Unul din scopurile centrale ale documentul este majorarea și trecerea etapizată la utilizarea monedelor naționale (rublei și lirei) în efectuarea plăților reciproce între cele două state, crearea unei infrastructuri a pieței financiare și sporirea atractivității monedelor naționale pentru companiilor naționale, menționează Ministerul Finanțelor din Rusia. Pentru sporirea lichidității, eminenții ruși și turci vor dezvolta instrumente de emitere a titlurilor de creanță pe piețele din cele două țări.

  “Semnarea acordului reprezintă un pas important pentru extinderea și dezvoltarea unei cooperări economice și comerciale reciproc avantajoase între Rusia și Turcia”, se mai spune în comunicat.

  Tematic

  Şeful VTB: Dedolarizarea, necesară pentru stabilizarea rublei şi dezvoltarea economiei
  Putin l-a îndemnat pe Erdogan să reacționeze la propunerea de dedolarizare a comerțului
  Tagurile:
  poziția dolarului, Turcia, Rusia

  Știrile Zilei