12:30 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Florin Cîțu

  Alertă: ATAC speculativ (de noapte) la MONEDA naţională! Numele ministrului Cîțu, implicat

  © Photo : Guvernul României
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  71971

  Scădere a leului în raport cu moneda europeană pe piața interbancară – posibil și o depreciere care va mai dura, posibil un ”atac de noapte” la leu.

  BUCUREȘTI, 28 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Atac pe leu. Previzibil! Nu știu de ce a durat atât, de vreme ce Cîțu doar nu i-a implorat să-o facă!” – notează cunoscutul analist Constantin Gheorghe, fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase.

  Și senatorul Daniel Zamfir, critic al demersurilor ministrului Finanțelor, îl implică pe Florin Cîțu în acest ”atac” sau în depreciere. Ba chiar face aluzie la antecedentul din 2008 pentru care Florin Cîțu a fost în atenția BNR.

  ”ATAC LA MONEDA NAȚIONALĂ? Domnul Cîțu, e străin de subiect sau face ce știe el mai bine? Are ghinion că se redeschide subiectul și află lumea motivul expulzării sale din sistemul bancar…”.

  Dincolo de comentariul referitor la factorul politic care ar fi putut favoriza acest incident, semnalul e dat chiar de publicația de specialitate ECONOMICA.net, care ajunge la ipoteza unui ”atac de noapte la moneda naţională” după ce Euro a depășit seara trecută de pragul psihologic de 4,80 lei pe piaţa interbancară.

  ”Economiştii şi dealerii din trezoreriile băncilor sunt de părere că tendinţa de depreciere a leului va continua şi chiar va începe să devină una relevantă”, scrie jurnalistul Ionuț Tudorică, care atrage atenția la o declarație a lui Mugur Isărescu: ”Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea”.

  Interesantă este și mențiunea guvernatorului BNR – ”atacurile de noapte sunt periculoase deoarece pot fi ordonate de pe pieţele externe, în special cele din America”. Adică din SUA.

  ”Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie (2019), când, potrivit unor surse din piaţă, J.P. Morgan, una dintre cele mai mari bănci internaţionale, a început să posteze pe site-uri „Sell Romania!"”, iar atunci Isărescu a fost anunţat printr-un telefon primit noaptea şi probabil s-a intervenit pentru apărarea leului, scrie Economica.net.

  În cazul de azi noapte, din răspunsurile primite de publicația citată de la persoane din conducerea unor bănci nu e sigur atacul, ci ar putea fi vorba de o depreciere - dar care va continua.

  Care ar fi explicația acestei deprecieri? Ei bine, specialiștii par a-i da dreptate analistului politic citat la început, implicând numele ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

  ”Explicaţia acestei deprecieri poate fi regăsită şi în anunţurile ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, care a doua zi după ce a anunţat deficitul bugetar oficial la 4,3%, a revenit şi l-a crescut la 4,4%”, spune Economica.net, care citează și declarația ”dealerul-ului unei bănci comerciale” – ””deprecierea leului este una dintre cele mai îndemână metode la ora actuală de a corecta deficitele”.

  În fine, sursa citată precizează și ”momentul care l-a speriat pe Isărescu” în sensul unui ”atacu de noapte”. Acesta ar fi fost (ieri seară) când băncile comerciale au anunţat cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,80 lei şi 4,84 lei”. 

  Analiza o puteți citi integral pe Economica.net.

  Tematic

  Cabinetul Orban: Cine este Florin Cîțu, noul ministru de Finanțe
  Daniel Zamfir pune lațul de gâtul lui Florin Cîțu - anunță o mutare radicală!
  Dan Chitic, lecție în direct pentru liberali – exemplu practic pentru Florin Cîțu
  Florin Cîțu a pregătit lovitura: Teodorovici va fi înlocuit dintr-o funcție importantă
  Răzbunarea lui Teodorovici: îi cere demisia lui Cîțu și îl cheamă pe Orban la dezbatere
  Tagurile:
  Florin Cîţu, moneda națională, atac, Alertă


  Știrile Zilei