18:31 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Bursa de Valori din București

  Se confirmă vestea care ar afecta milioane de români! Inconștiență!

  © Facebook / Bursa de Valori din București
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  80071

  Deputat PNL: ”Cea mai proastă idee pe care o poate propune cineva în contextul economic de după marea criză economică este privatizarea activelor pe care statul le deține în economia națională”.

  BUCUREȘTI, 29 nov - Sputnik, Evan Răutu. Listarea pe bursă a CEC, idee susținută de Florin Cîțu chiar de la instalarea în fruntea Finanțelor a fost reconfirmată de controversatul ministru.

  ”CEC Bank va fi listată la Bursa de Valori București până la finalul anului viitor, iar pachetul de acțiuni ce urmează să fie plasat pe piața de capital va fi echivalentul a minimum 20% din capitalul social al instituției bancare deținute de stat”, a declarat aseară  ministrul finanțelor Florin Cîțu, la Digi24 TV.

  Ministrul a explicat că ”nu este un proces foarte rapid”, dar a confirmat că va începe discuțiile cu banca națională. ”Termenul pentru oferta publică de acțiuni este de cam un an”, a mai dezvăluit Cîțu din proiectul său.

  Prin bursă ar urma să fie vândut un pachet minoritar - minimum 20% din acțiunile băncii.

  De ce vrea Cîțu această listare? Argumentul este simplu, spune Cîțu – ”Transparența și guvernanța corporativă”.

  ”Atunci când ai o companie listată la bursă totul devine transparent - este mult mai greu să furi bani, așa au fost construite toate companiile puternice în lumea asta”, a declarat Cîțu, care a dat câteva exemple de companii internaționale renumite.

  Totuși, Cîțu omite 2 aspecte esențiale – primo: știe că ”Fură” cineva bani în băncile românești? Dacă da, atunci cine? Dacă nu spune, devine complice, cum ar spune Laura Kovesi.

  Secundo – de companii listate la Bursă, cum ar ENRON – care a însemnat cea mai mare fraudă din SUA, a auzit? Dar de Lehman Brothers, Merrill Lynch și criza pornită de acolo și care a lovit lumea întreagă în 2008, a auzit?

  În plus, CEC, bancă de stat, ca beneficiat recent de o proaspătă infuzie de capital de peste 900 de milioane de lei – aprobată de Comisia Europeană, evident. Ori, ar fi aprobat CE o asemenea capitalizare dacă banca nu mergea bine sau dacă ”se fura”?

  ”Sistemul bancar este un domeniu în care competiția, ca în orice domeniu, este cea mai bună și ne ajută o infuzie de capital și să avem această transparență, să fie analizată (compania) acolo, de piață, altfel îți faci treaba”, a mai afirmat Cîțu, ignorând un alt fenomen al minunatei ”competiții” – prăbușirea, falimentul.

  CEC nu este orice bancă, este chiar banca în care majoritatea românilor în vârstă își țin economiile pentru ultimii ani. Cu ei vrea să riște ”liberalul”? Pentru o bursă de valori în care se joacă unii investitori deosebit de dubioși?

  De exemplu, de ce nu începe Florin Cîțu cu o verificare a SIF-urilor, mari jucători pe… mica noastră bursă.

  În fine, ideea pachetului minoritar – aici îi răspunde chiar un liberal, deputatul Daniel Gheorghe, care îi spune că ideea e proastă și periculoasă. ”Cred că trebuie să fim reticenți inclusiv cu idei care nu țin decât de aspectul restrâns al listării pe piața de capital a unor pachete minoritare de acțiuni la unități fundamentale pentru economia românească precum Hidroelectrica ori CEC”, avertizează Daniel Gheorghe.

  ”Avem atâtea exemple nefaste de transformare a vânzării unor pachete minoritare de acțiuni în operațiuni de preluare forțată a unor mari întreprinderi ori de subminare din interior a companiilor încât, chiar dacă acest pericol este destul de îndepărtat, suntem la ora în care este mai bine să suflăm și în iaurt”, scrie Daniel Gheorghe.

  Cât despre bursă și piețe financiare, deputatul PNL reia exact argumentația de mai sus – nebunia declanșată în SUA: ”ar trebui să nu uităm faptul că după marea criză a instrumentelor derivate de pe piața americană și după criza financiară rezultată în lanț la nivel global, în anul 2007, prestigiul acestor instituții speculative a căzut”.

  Iar deputatul PNL merge mai departe, trăgând un semnal de alarmă teribil în privința pericolului privatizărilor la ora actuală:

  ”Cea mai proastă idee pe care o poate propune cineva în contextul economic de după marea criză economică, de acum mai bine de un deceniu deja, este reprezentată de ideea privatizării activelor economice pe care statul le deține în economia națională”, consideră Daniel Gheorghe. ”Nimeni, în afara marilor faliți ori a statelor eșuate, nu își mai înstrăinează prin așa numita “privatizare” companii strategice în aceste timpuri”.

  Concluzia deputatului este o întoarcere la adevăratul spirit NAȚIONAL-liberal, nu ceea ce vedem azi – un fel de servilism total față de capitalul străin.

  ”Să ne întoarcem la vorbele lui Vintilă Brătianu care vedea capitalul străin precum un “adjuvant” benefic al economiei românești, nici precum un stăpân si nici precum un vector de deșarte jocuri financiare!” , scrie Daniel Gheorghe pe Facebook, într-o postare pe care ar trebui să o citească și Florin Cîțu.

  Tematic

  Dan Chitic, lecție în direct pentru liberali – exemplu practic pentru Florin Cîțu
  Florin Cîțu a pregătit lovitura: Teodorovici va fi înlocuit dintr-o funcție importantă
  Daniel Zamfir pune lațul de gâtul lui Florin Cîțu - anunță o mutare radicală!
  Tagurile:
  Colaps economic, Economie, Români, PNL


  Știrile Zilei