02:10 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Mugur Isărescu

  Mișcare de ultim moment a lui Isărescu, pentru protejarea leului

  © Photo : Banca Naţională a României
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  19220

  Potrivit unor surse, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar fi aruncat în piață, doar într-o zi, jumătate de miliard de euro din rezerva țării cu scopul de a proteja leul.

  BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Vorbim despre aproximativ 600 de milioane de euro, bani pe care banca centrală i-ar fi aruncat pe piață, pentru a întoarce din devalorizare moneda națională. Leul trecuse pe piețele din Marea Britanie și America de 4,8066 de lei în cursul zilei-nopții de 27 spre 28 noiembrie 2019.

  În noiembrie, Banca Națională a României ar fi cheltuit, din rezerva valutară, aproape 1,2 miliarde de euro prin investiții menite să apere devalorizarea prea rapidă a leului, după cum estimează surse din piața bancară, potrivit economica.net.

  Reamintim că, miercuri seară, euro a depășit pragul de 4,80 de lei pe piața interbancară, potrivit datelor Bloomberg.

  În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 2019, cel mai înalt nivel atins de moneda unică europeană în raport cu leul a fost de 4, 8066, fapt care indică o depreciere de 0,52% a leului într-o singură zi, nivel considerat probabil prea mare de către Banca Națională a României

  Nivelul euro afișat de Bloomberg în dimineața zilei de ieri a rămas peste valoarea de 4,80 de lei pe piața interbancară, comparativ cu 4,7792 lei, cursul anunțat de BNR, alimentat fiind de vânzările de lei de pe piața londoneză.

  După deschiderea pieței interbancare în România, în dimineața zilei de ieri, leul a coborât ușor sub 4,8 lei, prag peste care a stat toată noaptea trecută, când, potrivit economica.net, BNR nu mai avea acces în piață.

  La ora 12.00 p.m., euro se afla deja la valoarea de 4,7890 de lei, iar cursul de schimb oficial anunțat de banca centrală în ziua de 28 noiembrie a fost de 4,7788 lei pentru un euro. În acest fel s-a consemnat o depreciere de numai 0,01% față de cursul BNR stabilit cu o zi în urmă.

  Din păcate, reluarea trendului de depreciere a monedei naționale este de așteptat să se reia în următoarele zile. Nu este vorba neapărat de un atac împotriva leului, ci despre vânzări ale investitorilor sau chiar ceva jocuri speculative generate de deteriorarea fundamentelor leului.

  Sursa citată informează că majoritatea tranzacțiilor care au condus la deprecierea leului la peste 4,8 lei au fost făcute pe piața din Marea Britanie.

  Tematic

  Daniel Zamfir l-a prins pe Isărescu: iată concret cum plătesc mult românii din cauza lui!
  PSD, confirmat de Isărescu și de Orban: nu există motive de îngrijorare în economie
  Piperea îl atacă pe Isărescu și prezice sfârșitul monedei euro în cinci ani
  Întâlnire la nivel înalt: Orban și Cîțu vor discuta cu Isărescu
  Mugur Isărescu: PIB-ul pe locuitor în București l-a depășit pe cel din Berlin
  Isărescu, acuzat că aruncă MILIARDE pentru Iohannis, ”E complice la viitoarea depreciere”
  Isărescu șochează: ”Banul se câștigă riscând. Fără risc nu există progres”


  Știrile Zilei