08:00 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73

  România și-a dublat cifra de afaceri în comerțul cu o regiune a Rusiei

  © Sputnik / Григорий Сысоев
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Relațiile româno-ruse (205)
  8630

  Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Nijni Novgorod, unde au avut loc festivități de Ziua Națională a României.

  BUCUREȘTI, 4 dec – Sputnik. Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, a efectuat o vizită de lucru în orașul Nijni Novgorod, unde a avut o întrevedere cu viceguvernatorul regiunii, Evghenyi Liulin. Diplomatul român s-a aflat pentru prima dată în această localitate.

  Cei doi oficiali au discutat despre relațiile frățești dinte cele două state și perspectivele de cooperare, în special, în domeniul învățământului, turismului și culturii.

  Potrivit viceguvernatorului, în primele nouă luni ale anului 2019, cifra de afaceri în comerțul dintre România și regiunea Nijni Novgorod a crescut cu 1,8 ori, constituind 52,4 milioane de dolari.

  “România este unul din partenerii vechi, tradiționali ai regiunii Nijni Novgorod. Este îmbucurător că se observă o tendință de creștere a cifrei de afaceri în comerțul dintre regiune și România, care în ultimele 9 luni s-a dublat. În cea mai mare parte, acest lucru se datorează exportului producției industriei noastre, care a crescut de două ori, ajungând la o valoare de 19,3 milioane de dolari. Spre exemplu, livrările de echipament electronic în România au crescut de 38 de ori”, a menționat Liulin.

  “Cunoaștem potențialul regiunii Nijni Novgorod și într-adevăr suntem interesați să găsim puncte comune pentru cooperare în diverse domenii – economie, cultură, educație. Astăzi a avut loc doar prima întrevedere oficial. Vom lucra în continuare”, a declarat ambasadorul României, Vasile Soare.

  Directorul departamentului relații externe al guvernului regiunii, Olga Guseva, a amintit în cadrul întrevederii cu oaspetele român că principalele instituții de învățământ superior din Nijni Novgorod au încheiat acorduri cu universități din România, partea rusă sperând că tinerii români se vor alătura celor 3,5 mii de studenți străini care studiază în regiune.

  “Ne așteptăm ca studenții români să vină la studii la universitățile noastre”, a declarat Olga Guseva.

  Guseva a remarcat că potrivit informațiilor din arhivă, care a fost cercetată până la sosirea diplomatului român, ultima vedetă română a vizitat orașul în 1957.

  Totodată, în premieră, în Nijni Novgorod a avut loc “Seara României”, prilejuită Zilei Naționale a României, iar pe scena Filarmonicei locale a evoluat ansamblul folcloric “Țara Vrancei”.

  “Cultura este cea care leagă și unește popoarele. Reieșind din acest lucru, am decis să prezentăm locuitorilor regiunii voastre o Românie adevărată, așa cum este ea în realitate, considerând că aceasta va fi prima noastră carte de vizită”, a declarat Vasile Soare.
  Тема:
  Relațiile româno-ruse (205)

  Tematic

  Festivalul Baletului Rusesc la București: prim soliști ruși pe scenă românească
  A fost publicată strategia de descurajare a Rusiei în Marea Neagră - rolul României
  Excavator furat în România, descoperit într-un sat din Rusia
  Zilele culturii ruse în România: tango rusesc, concerte de pian, expoziții
  Săptămâna filmului rus în România: programul evenimentului
  „Scutul Slav 2019: Sistemele rusești S-400 vor apărea la 100 km de frontiera României
  Sportiv rus, despre antrenamentele cu românii și eventualul transfer în echipa românească
  Mokrițkaia, producător de film rus: ”Toată stima pentru cinematografia românească”
  Ce spune savantul rus despre "Marele Cutremur" care a provocat panică în România
  Producătorii români de mobilă, la expoziția din Moscova. Cresc exporturile în Rusia
  Tagurile:
  ambasadorul româniei în rusia, Vasile Soare, Rusia, România


  Știrile Zilei