10:26 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  31511

  Experții sunt de părere că monedele statelor din Europa Centrală vor avea dificultăți în a se aprecia în anul 2020. În plus, potrivit analiștilor, leul românesc se va deprecia cu 1,5% în viitor.

  BUCUREȘTI, 7dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Față de restul monedelor europene care vor avea dificultăți în a se aprecia în cursul anului viitor, moneda cehă ar urma să înregistreze un mic câștig.

  Monedele din regiune au fost lovite, în acest an, de creșterea riscurilor globale, cum ar fi tensiunile comerciale dintre SUA și China sau de modul neclar în care se face ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

  Chiar dacă până acum economiile din Europa Centrală au rezistat destul de bine la încetinirea economiei mondiale, în ultima perioadă au început să iasă în evidenţă efectele încetinirii în rândul partenerilor comerciali occidentali, în special în cazul Germaniei, motorul economiei europene, notează realitatea.net

  Potrivit analiștilor străini, leul românesc ar urma să se deprecieze cu 1,5% în 2020, ajungând la un curs de schimb de 4,85 de lei pentru un euro, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetar și cel al balanței comerciale.

  Leul nu este singura monedă din regiune care ar urma să se deprecieze. Pe aceeași linie descendentă se mai află forintul maghiar, analiștii mizând pe o depreciere de 1,1% până la un curs de schimb de 335 de forinți pentru un euro în următorul an.

  De asemenea, forintul polonez ar urma să se deprecieze cu 0,5 procente până la un curs de 4,30 zloți pentru un euro.

  În schimb, analiştii sunt de părere că singura excepţie de la această tendinţă este coroana cehă, prognozată să se aprecieze cu 0,5% în următoarele 12 luni, până la 25,43 coroane pentru un euro. Banca Naţională a Cehiei rămâne una din puţinele bănci centrale din Europa care dezbate dacă trebuie să majoreze dobânzile pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

  Tematic

  BNR dă cărțile pe față: cu cât s-a împrumutat ieri România
  Guvernatorul BNR le dă peste nas lui Orban și Iohannis cu privire la starea economiei
  Șoc de la BNR – veste teribilă pentru Guvernul Orban! Primele contre cu Orban… maghiarul!
  Tagurile:
  Marea criză economică, Leu


  Știrile Zilei