12:26 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  501750

  Avocatul Gheorghe Piperea avertizează că o criză economică este inevitabilă și arată că măsurile Guvernului se numără printre cauzele care o vor declanșa.

  BUCUREȘTI, 24 dec - Sputnik, Marius Holdean. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru DC News despre marea criză economică care ar putea debuta în 2020.

  "În România, criza este deja anunţată, e chiar profeţită de actualul ministru al Finanţelor. Este deja anunţată în domeniul imobiliar. În Bucureşti se construiesc intens imobile pentru spaţii de birouri. Spaţiul de birouri excedentar în Bucureşti deja s-a dus dincolo de 250 de mii de metri pătraţi. Aceştia, localizaţi în principiu în Pipera, nu mai sunt ocupaţi de chiriaşi de foarte mult timp”, arată avocatul.

  Dar acest lucru are consecințe negative, explică Piperea: neexistând foarte mare intenţie de investiţie în România, neexistând foarte multe corporaţii în România, când se deschide un centru nou de birouri, corporaţia care a ocupat unul relativ vechi se mută, iar locul pe care l-a ocupat anterior rămâne liber ani de zile. Și, spune Piperea, de aici va porni criza din imobiliare, care va viza spaţiul de birouri.

  Dar acest lucru va fi agravat de mişcările haotice şi neaşteptate ale Guvernului actual, care inventează un deficit bugetar mai mare decât este în realitate, mai arată Piperea.

  Mai departe, continuă analiza avocatului, în 2020 va apărea necesitatea unui nou împrumut de la FMI, aşa cum s-a făcut şi în 2009.

  ”Acela a fost anul în care România s-a împrumutat  de la Comisia Europeană şi de la FMI cu 20 de miliarde de euro. Eu nu pot să uit acest lucru. 13 miliarde de euro s-au dus în rezervele BNR, aproape 8 miliarde de euro au fost restituite pentru că nu au fost cheltuite de Guvern. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2020. Probabil că suma va fi chiar mai mare de 20 de miliarde de euro pentru că aşa zisa criză bugetară, austeritatea din 2020, va face necesară această sumă pe care o împrumutăm de la FMI", a spus Gheorghe Piperea.

  Măsurile Guvernului accentuează riscurile de a intra în criză. Piperea arată că măsurile de austeritate anunţate înseamnă, printre altele, o reducere drastică a consumului.  Potrivit avocatului, când reduci salariile, locurile de muncă, reduci per total consumul.

  ”Dacă reduci consumul, primul lucru grav care se întâmplă este că nu mai încasezi TVA şi accize la bugetul de stat. Acestea reprezintă principala sursă de venituri ale bugetului de stat. O să scadă venituri, iar cheltuielile fie vor creşte, fie se vor menţine la nivelul actual. De aici va rezulta încă un motiv, de data aceasta pur politic şi foarte neatent pus în practică sau poate că este chiar voluntar, de declanşare a crizei sau de agravare a crizei”, este părerea specialistului.

  El îl critică și pe ministrul Finanțelor, spunând că această criză economică a devenit inevitabilă în momentul în care şi-a depus jurământul ca ministru al Finanţelor domnul Florin Cîţu.

  Tematic

  Deputat român: România, lovită de o criză economică - totul pornește din SUA
  Criză în agricultură, tăieri majore de fonduri. Carmen Avram, semnal de alarmă
  Începe o criză economică în România? Răspunsul lui Nouriel Roubini
  Black Friday 2019: se apropie o nouă criză economică? Ce așteptări au românii
  Vremuri grele: analiștii financiari, vești rele despre leu. Ne paște o criză?
  Tagurile:
  Români, Criză, Avertisment, atenție

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   29
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   107
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   245