03:28 26 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.86
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  168 0 0

  La începutul anului 2018 a intrat în vigoare Legea insolvenței, tot atunci înregistrându-se ți primul caz al unui român care a intrat în faliment personal. În ce condiții puteți să vă declarați falimentul.

  BUCUEȘTI, 21 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Persoanele fizice care au datorii se pot baza pe lege pentru declararea falimentului personal.

  Astfel, după cum se specifică în cazul actului normativ care stabilește cadrul legislativ al insolvenței persoanelor fizice, respectiv Legea nr. 151/2015. Acest document are ca scop instituirea unei proceduri pentru redresarea situației financiare a persoanelor fizice cu datorii.

  O persoană fizică se consideră a fi în insolvență atunci când patrimoniul acesteia se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce devin scadente.

  Mai exact, insolvența unui debitor persoană fizică se “prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenței, nu a plătit datoria sa față de unul sau mai mulți creditori”, informează dcbusiness.ro.

  Pentru inițierea procedurilor de intrare în insolvență, românii care au datorii mai vechi de trei luni la cel puțin un creditor pot face o cerere în acest sens.

  De asemenea, pentru a intra în insolvență, o persoană fizică trebuie să mai îndeplinească o condiție. Este vorba despre cea a cuantumului total al obligațiilor scadente, care trebuie să fie cel puțin egal cu o valoare-prag.

  Aceasta reprezintă, potrivit Legii nr. 151/2015, cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active și este de 15 salarii minime pe economie.

  Atenție1 Procedura de insolvență nu se poate aplica persoanelor fizice care au mai fost subiectul unor asemenea proceduri, finalizate cu eliminarea datoriilor reziduale, cu minim cinci ani înainte de formularea unei noi cereri de deschidere a procedurii insolvenței sau celor care sunt, deja, într-o astfel de procedură.

  Tematic

  România, aproape de faliment: împrumuturi masive pentru majorarea pensiilor
  Comisia Europeană ne amenință: România va ajunge în faliment
  Băncile centrale din UE, în faliment. Deficitul Italiei atinge un nou record
  Tagurile:
  faliment


  Știrile Zilei