06:52 23 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  231 0 0

  Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, spune că modificările aduse Legii privind comercializarea produselor alimentare sunt în favoarea hipermarketurilor.

  BUCUREȘTI, 13 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Potrivit unor modificări aduse Legii comercializării produselor alimentare, se elimină cota de 51% de produse autohtone, obligatorie pentru marii comercianți.

  Sputnik a vorbit despre aceste modificări aici.

  Costel Stanciu, președintele Asociației Pro-Consumatori, a comentat, la solicitarea Agenției de Presă Sputnik, impactul pe care aceste modificări îl va avea asupra românilor.

  Stanciu spune că modificările aduse Legii privind comercializarea produselor alimentare sunt în favoarea hipermarketurilor și pun consumatorul român în imposibilitatea de a mai consuma produse alimentare autohtone proaspete, lipsite de substanțe chimice și cu o valoare nutrițională ridicată.

  ”Eliminarea obligației pentru hipermarketuri de a comercializa cel puțin 51% dintre alimentele de bază din producția autohtonă - carne, ouă, produse lactate, produse de panificație, legume, fructe și miere de albine - va duce la falimentul a ceea ce a mai rămas din industria alimentară românească, respectiv producătorii autohtoni de legume, fructe și miere de albine. Alimentele provenite de la mii de kilometri distanță au prețuri mici și sunt adevărate bombe chimice!”, a explicat Costel Stanciu.

  Expertul a adăugat că, prin aceste modificări legislative, românii vor consuma numai alimente de o calitate inferioară, aduse de la distanțe mari, fără beneficii pentru organismul uman.

  Și aceasta deoarece fructele și legumele aduse de la mii de kilometri au un conținut ridicat de reziduuri de pesticide, care poate să fie de zeci de ori mai mare decât limita maxim admisă.

  De asemenea, carnea produsă în alte țări este fără gust, conține reziduuri de antibiotice, nu se compară cu carnea produsă în România.

  Produsele lactate aduse din afara României sunt fabricate din lapte praf sau lapte prelucrat care provine de la mai multe mulsori, din zile diferite și din țări diferite. Mierea de albine adusă din afara țării nu este altceva decât o miere amestecată care provine atât din țări UE, cât și din țări situate în afara UE, a mai explicat specialistul.

  ”Neavând posibilitatea să cumpere produse românești, consumatorul român va consuma alimente aduse din afara țării pline de aditivi. Din păcate, pentru noi consumatorii români, actuala clasă politică nu are preocupări privind îmbunătățirea calității alimentelor consumate de români. Alimentația unei țări este o problemă de siguranță națională și ar trebui să fie prioritatea zero pentru orice guvern al acestei țări. Statisticile medicale arată că poporul român este cel mai bolnav popor din Uniunea Europeană!”, a atras atenția președintele APC.

  Acesta a precizat că, în loc să vină cu politici publice care să susțină o alimentație sănătoasă pentru poporul român, clasa politică românească se face preș în fața multinaționalelor, realizând pentru acestea fel de fel de facilități.

  Tematic

  Căderea dolarului va avea loc în acest an, spune un specialist elvețian
  Cifre care dau de gândit: 5 din 100 de români, fără acces la medicul specialist
  Biletul de trimitere de la medicul de familie sau specialist – cât timp este valabil
  Specialist rus: Ecranele smartphone-urilor sunt periculoase
  Specialist: ”Inspecția școlară diferă mult de la un județ la altul”
  Tagurile:
  Hipermarketuri


  Știrile Zilei