08:23 03 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.50
 • RUB0.25
 • RON4.03
 • UAH0.65
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  24540

  ”Perspectiva perioadei următoare este de instabilitate generată de liberali, imaginea unui guvern impus de PNL este îngrijorătoare, iar mediul economico-financiar reacționează în consecință”

  BUCUREȘTI, 18 feb, Sputnik, Evan Răutu. Creștere a cotației Euro, a dolarului american şi a francului elveţian în raport cu leul. De asemenea, aurul a crescut. Presa remarcă în special Eurom care a atins pragul de 4,7800 lei, în condițiile în care maximul istoric este 4,7808 lei - în noiembrie 2019.

  Fenomenul este ciudat, pentru că se suprapune pe începerea audierilor miniștrilor noului guvern Orban – PNL, după o perioadă în care cursul leului își revenise. 

  Presa este în alertă: ”LEUL s-a PRĂBUȘIT”, titrează DC News, ”NEBUNIA e de NEOPRIT pe piața valutară”, titrează ”Știri pe surse”, ”Nou record pe piața valutară. Leul îngenunchiat de dolar, aur și franc elvețian”, anunță Antena 3 etc.

  Deci, o reacție puternică a mass media, ceea ce induce neliniște în mediul economico-financiar. 

  Analistul Sputnik, Dragoș Dumitriu, consideră că această creștere este provocată de inconștiența PNL, de declarațiile iresponsabile ale liberalilor.

  ”Trecem printr-o perioadă de maximă iresponsabilitate a celor care dețin în mod abuziv puterea”, spune analistul Sputnik. ”Nu fac decât să vorbească de căderea propriului guvern, de anticipate, dar NU oferă nicio soluție clară de majoritate ulterioară, nu există o alianță alternativă care să prezinte garanții de stabilitate”.

  În fapt, spune analistul, ”PNL a fost reinstalat la guvernare prin sfidarea majorității parlamentare, ceea ce este un abuz – iar perspectiva liberalilor și a lui Iohannis se bazează numai pe propriile declarații că vor obține un super procent, nu pe garanții politice serioase, cum sunt alianțele”.

  ”Cu USR au foarte multe conflicte și nu par să aibă vreo legătură, în afara unor eventuale contracte cu statul ale unor lideri tip Dan Barna”, spune analistul. ”Declarațiile sunt contradictorii, care contrazic altele spuse cu zile sau chiar ore înainte, pe teme grave precum pensiile, alocațiile, sănătatea – iar mai nou PNDL”.

  Se observă și slaba pregătire, vulnerabilitatea profesională a multor miniștri, puși doar pe criteriul donației la partid, atrage atenția Dumitriu.

  ”Deci, perspectiva perioadei următoare, până în toamnă, este de instabilitate generată de liberali și de Iohannis, iar imaginea unui guvern impus de PNL este nu doar deplorabilă, ci chiar îngrijorătoare, iar mediul economico-financiar reacționează în consecință”, conchide analistul Sputnik, Dragoș Dumitriu, care lansează un avertisment: ”Mi-e teamă că e doar începutul!”.

  Tematic

  Știrea zilei: Magistrații resping propunerile lui Predoiu și PNL!
  Nucleara zilei: PNL și PSD au bătut palma – DATA alegerilor anticipate!
  Ipoteza incendiară a lui Tăriceanu: PNL se pregătește de o mare fraudă electorală!
  35 de români UCIȘI de gripă! Lider PNL de top: ”Morții îi are pe conștiință guvernarea!”


  Știrile Zilei