06:40 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  142 0 0

  Noul coronavirus a perturbat serios activitatea economică globală, iar situaţia urmează să se agraveze în Statele Unite și Europa, potrivit agenției internaționale de rating S&P.

  BUCUREŞTI, 18 mart – Sputnik, Doina Crainic. „Datele inițiale din China sugerează că economia acesteia a fost lovită mult mai grav decât cum a fost prevăzut, deși se încearcă acum o stabilizare”, a declarat Paul Gruenwald, economistul şef al S&P Global.

  Potrivit acestuia, „Europa și Statele Unite urmează o cale similară, întrucât restricțiile tot mai mari asupra contactelor directe dintre persoane anunţă un colaps al cererii, care va duce la o scădere drastică a activității în trimestrul al doilea, până să înceapă o recuperare mai târziu în acest an”, a subliniat Gruenwald, citat de RT.

  Potrivit agenției, situaţia privind epidemia pare să se fi stabilizat în mare parte a Asiei, dar datele arată că aceasta a încetinit activitatea economică într-un mod mai grav decât cum se aștepta inițial.

  „Acum avem China ca model pentru modul în care răspândirea virusului s-ar putea încetini, iar societatea ar putea începe să revină la normal. După cum a arătat China, restricțiile ar putea fi ridicate mai încet decât s-a crezut inițial, întrucât îngrijorările legate de sănătate publică persistă”,  a spus Gruenwald.

  S&P a atras atenţia cu privire la marile incertitudini cu care se confruntă economia mondială. „Restricțiile tot mai mari asupra contactelor dintre persoane în Europa și Statele Unite au determinat prăbuşirea piețelor, pe măsură ce îngrijorările cu privire la riscuri cresc, iar perspectivele optimiste privind activitatea economică, câștigurile și calitatea creditelor se deteriorează brusc”, avertizează agenţia.

  S&P mai atras atenţia, într-un al doilea comunicat, că economia SUA, cea mai mare din lume, fie urmează să intre în recesiune, fie a intrat deja.

  Agenția de rating a mai spus că se aşteaptă că PIB-ul ţării să scadă cu un procent în primul trimestru și cu șase la sută în trimestrul doi. „În mod ironic, cheltuielile consumatorilor, care odată erau salvatorul economiei americane (...) sunt acum vinovatul”, a spus economistul american şef al S&P Global Beth, Ann Bovino.

  Tematic

  Coronavirus în România, bilanțul dimineții: 29 de cazuri noi
  Oficial: Primul deces în Moldova de Coronavirus
  Coronavirus în România: Vești bune - 16 persoane vindecate
  Amenzi de 20.000 de lei în plină criză de coronavirus - Cine riscă să le plătească
  Medicii chinezi îi avertizează pe cei europeni cu privire la coronavirus
  Coronavirus, Italia -ultimul bilanţ: numărul de infectaţi a depăşit 30.000, 3526 în 24 ore
  Costache, anunț șoc despre infecțiile cu coronavirus din România
  Tagurile:
  coronavirus


  Știrile Zilei