13:06 05 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Italia, Moldova (617)
  126 0 0

  Măsurile impuse de starea de urgență au lovit ca un trăsnet micile afaceri, mai ales cele legate de turism și viața de oraș, dar și companiile imobiliare care se bazează pe relații directe și personale cu clienții, adică pe întâlnirile față către față.

  BUCUREȘTI, 21 mart - Sputnik, Marius Holdean. Solicitați de Sputnik, mai mulți oameni de afaceri din România și-au exprimat îngrijorările cu privire la soarta business-urilor pe care le au.

  De departe, cei mai afectați sunt cei din industria turismului, mai ales după ce Guvernul a decis închiderea localurilor publice. Marți, Ministrul de interne,  Marcel Vela, a anunțat că se suspendă activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice. Activitatea lor poate continua însă pentru livrare la domiciliu sau alte activități, care nu presupun clienți într-o incintă.

  Un proprietar de pensiune agroturistică a declarat pentru Sputnik că măsura nu l-a surprins și că oricum își suspendase primirea clienților dinainte de decizia autorităților de frică să nu primească clienți care aveau deja virusul. Pensiunea sa este în conservare, iar primii clienți vor fi primiți numai după ce epidemia va trece cu totul.

  Dar acesta este cazul fericit al celor care au și alte venituri și nu se bazează pe activitatea hotelieră în întregime. Alți proprietari de pensiuni aveau deja rezervări făcute și plătite pentru mini-vacanța de 1 Mai, iar acum trebuie să returneze banii. Unul dintre proprietarii din această categorie care deține o pensiune pe Valea Prahovei a declarat pentru Sputnik că singura speranță rămâne ca Guvernul să se țină de promisiune și să acorde sprijinul anunțat pentru afacerile afectate direct de deciziile statului. ”Fără banii de la Guvern nu ne mai putem ține angajații, iar firma va intra în faliment. Sperăm doar ca Guvernul să și facă ceea ce a anunțat public”, a declarat acesta.

  O situație similară în hoteluri, cu singura diferență a celor care își pregătiseră dinainte servicii de catering, foarte căutate la această oră printre cei care erau obișnuiți să ia masa în oraș. Proprietara unui asemenea hotel dintr-un oraș important din provincie a declarat pentru Sputnik că a fost inspirată că și-a dezvoltat partea de catering, fără să știe de criza care va urma, iar acum nu mai are altă activitate decât aceasta: să trimită mâncarea la domiciliul clienților. În rest, servirea în restaurant este interzisă, iar la cazare nu mai vine nimeni. Din fericire, a spus ea, comenzile pentru trimiterea hranei la domiciliul clienților a explodat, așa că se susține de acolo. Și ea va aplica însă pentru ajutorul promis de Guvern celor care au de suferit în mod direct de pe urma suspendării unor activități din cauza măsurilor impuse de autorități.

  O situație aparte este cea a agențiilor imobiliare, ai căror agenți trebuie să umble și să le prezinte clienților spații de închiriere sau de vânzare. Cum toată lumea se teme de asemenea întâlniri, atât angajații, cât și posibilii clienți, activitatea agențiilor imobiliare s-a redus dramatic.

  ”Nu putem rezolva contracte pe online, clientul trebuie să vadă ce cumpără sau ce închiriază, uneori chiar de mai multe ori, iar reticența față de întâlnirile personale ne distruge activitatea, chiar dacă aceasta nu este interzisă în mod expres de reglementările autorităților”, a declarat pentru Sputnik directorul unei agenții imobiliare din Capitală. Și el spune că sprijinul financiar al Guvernului este singurul care poate salva firme precum cea la care lucrează el de faliment sau de suspendarea activității pentru o perioadă nedeterminată de timp, pe măsură ce pericolul răspândirii coronavirusului crește, iar întâlnirile față către față cu clienții și vizitele la locațiile care trebuie închiriate sau vândute sunt tot mai improbabile.

  Un alt aspect deranjant pentru agențiile imobiliare este faptul că posibilii clienți au început să se teamă de criza economică și să nu mai fie atât de dispuși să facă tranzacțiile pe care le-ar fi încheiat într-o perioadă normală, de teama vremurilor grele care vor urma.

  ”Toată lumea ține de bani acum și nimeni nu se mai grăbește să cheltuie. Fie că așteaptă o ieftinire a prețurilor la imobiliare ca urmare a crizei care va urma, fie că se tem să își mai cheltuiască banii și preferă să și-i păstreze pentru zilele grele care vor veni, mulți din cei care urmau să facă tranzacții s-au răzgândit și și-au retras oferta”, a mai spus directorul agenției imobiliare.

  Așadar, vremurile sunt nesigure nu doar pentru angajați, ci și pentru oamenii de afaceri, mai ales că nimeni nu știe cât vor dura măsurile dure menite să oprească răspândirea coronavirusului și dacă nu cumva ele se vor înăspri și mai tare. Apoi, criza economică și de lichidități care va urma nu arată bine pentru viitorul afacerilor, dar nici pentru situația locurilor de muncă.

  Тема:
  Coronavirus în România, Italia, Moldova (617)

  Tematic

  China se întoarce la afaceri după ce vârful epidemiei de coronavirus pare să fi trecut
  Virusul chinez – legătura cu afaceri pe SUME IMENSE. Vorbim oare de o mare combinație?
  România și-a dublat cifra de afaceri în comerțul cu o regiune a Rusiei
  Celebru om de afaceri: ”Finanțarea la NEGRU a campaniei lui Iohannis”, Orban și ce ”FIRME”
  Bac 2020: oamenii de afaceri, îngrijorați. Ce se întâmplă cu calitatea muncii
  Raed Arafat, următoarea țintă a DNA - confirmare de prim rang! Afaceri imense în joc!
  Tagurile:
  Afaceri, coronavirus


  Știrile Zilei